Sedam pitanja za vaš jutarnji program

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

03. 08. 2020

Sedam pitanja za vaš jutarnji program

Sjajni jutarnji programi se oslanjaju na zabavu i na aktulenosti. Nazovite to hemijom. Nazovite to planiranom pozitivnošću. Nazovite to kako god želite, ali to je važan neizgovoren sastojak koji može da bude moćan i svakako važan u tome da vaš jutarnji program bude mesto na kojem slušaoci žele da se zadrže.

Na početku smo nove radne nedelje i svaki ponedeljak obeleži, osim odlaska na posao, gužve u saobraćaju i novih obaveza, njegovo veličanstvo – jutarnji program na radiju.

Prenosimo vam tekst ,,Sedam pitanja za vaš jutarnji program", a autor je Loyd Ford, radijski konsultant i trener voditelja.

Koja pitanja možete da postavite sebi u vezi vašeg jutarnjeg programa da biste povećali njegovu vrednost i došli do novog rejtinga i prihoda? Kako da vaš program napreduje?

Osvrnućemo se na sedam pitanja koja svaki urednik/voditelj jutarnji program može da iskoristi.

Da li vaš jutarnji program svakog jutra stvara atmosferu u kojoj slušaoci čuju osmeh? Ne radi se o tome šta radite. Radi se o tome kako činite da se ljudi osećaju. To ste već čuli. Sjajni jutarnji program se oslanjaju na zabavu i na aktulenost. Nazovite to hemijom. Nazovite to planiranom pozitivnošću. Nazovite to kako god želite, ali to je važan neizgovoren sastojak koji može da bude moćan i svakako važan u tome da vaš jutarnji program bude mesto na kojem slušaoci žele da se zadrže.

image1  

 

Da li poznajete jezgro slušalaca vašeg jutarnjeg programa (naročito onih sa dužim slušanjem radija) dovoljno dobro da im obezbedite brze informacije od prethodne večeri koje su njima najzanimljivije? Iznenađen sam koliko jutarnjih programa se ne trudi da upozna svoje slušaoce, da nauči njihova životna iskustva i to kako ih slušaoci “koriste”. To nije priprema, to je znanje koje informacije su važne vašim vermin slušaocima i kako da ih brzo povežete sa informacijama do kojih im je najviše stalo ujutru, što vas čini pobednicima.

  1. Šta ako se ne radi o tome da budete bolji od konkurencije? Čuli ste često ljude u našem poslu kako kažu: “Naš jutarnji program je mnogo bolji od njihovog. Oni su bez veze!” Šta bi bilo kada biste prebacili rešavanje problema na nešto drugo od tog “bolji”? Šta ako bi se fokusirali na stvaranje jedinstvenog i prijatnog okruženja za bazu svojih slušalaca? Šta ako bi vaš program bio takav da svoje strasti koje su iste kao kod slušalaca stavite u pogon na način koji će saseći konkurenciju?
  2. Da li postoje “benchmark-e” koji se pamte i koje slušaoci očekuju da čuju u vašem programu? Često se velika pažnja stavlja na “benchmark-e” u jutarnjem programu, ali nisam čuo o njihovom balansiranju i pravljenju strategije da smislite koji od njih se najviše pamte. Ako nemate strategiju za ovo, svakako biste trebali da je napravite. To može da bude i važnije od samih “benchmark-a”. Danas imamo mnogo alata koji mogu da nam pomognu da otkrijemo šta funkcioniše i šta se najviše pamti.
  3. Da li je vaš program savršeno izbalansiran i da li se dovoljno brzo okrećete ka publici kada pričate? Kao što se programeri trude da izbalansiraju muzičke kategorije u muzičkim satima i vi biste trebali da poradite na arhitekturi vašeg jutarnjeg programa da izbalansirate iskustva, emocije i iznenađenja za svoje slušaoce. Vi ste kao kuvar koji priprema jelo koje je potpuno jedinstveno (ili bi trebalo da bude). Postarajte se da su u ravnoteži zvučno iskustvo koje privlači i uključuje slušaoce i učinite vaš program jedinstvenim i posebnim tokom njihove vožnje na posao. I jutarnji programi bi trebalo uvek da se okrenu mišljenju slušalaca. U poslu “govornika”, okrenite se više i slušajte.
  4. Da li svi koji rade na vašem jutarnjem programu rade na elementu zaraznosti za program? Više nije dovoljno da samo uradite program. Ovo je 2020. Slušaoci su rastrzani kratkim držanjem pažnje i sve većom mogućnošću izbora. Bolje bi vam bilo da svaki put imate nešto za svoju “najbolju igru” što uključuje elemente zaraze. Uložite u kreativnost i strategiju da razvijete zaraznost vašeg programa za lokalne slušaoce.
  5. Da li vaš jutarnji program ima nepredvidljive promene koje su dovoljno izbalansirane tako da to ne bude neprijatno, ali ipak dovoljno sveže da vam publika “ne odluta”? Ovo pitanje se odnosi na planirano remećenje rutine. Noćni klubovi i retorani ovo stalno rade kako bi ostali u poslu i povećali bazu gostiju. Setite se McDonald`s-ovog McRib-a. Facebook se takođe redovno menja samo da bi naveo ljude na razmišljanje, učenje i da bi bili u iščekivanju. Tako ostajemo „aktuleni“. Kada se to uradi kako treba to drži publiku angažovanom u pokretan, živ, dišući koncept da „vi pratite šta se dešava“ kroz svoj jutarnji program. Bukvalno nećete postati bajati ako ovo radite, a to je ono što želite da budete: Sveži.

U prošlosti smo verovatno svi pokušavali da preoblikujemo naš jutarnji program u imidž koji smo imali u svojoj glavi. Danas je najdelotvornije angažovati ljude zbog toga ko su, koji su njihovi talenti i potencijali za razvoj i raditi na stimulisanju njihove kreativnosti dajući im slobodu da budu ono što jesu. Da bi se to uradilo treba postavljati dobra pitanja, dobro upoznati svoje voditelje i dati im podršku koju zaslužuju da bi postali zaista poznati na vašem tržištu i kao brend vašeg radija, kako bi mogle da se dese sjajne stvari.

 

Loyd Ford je radijski konsultant, trener voditelja i pruža bihevioralno i strateško programiranje radija sa RPC.

Izvor: https://radioink.com/2020/07/19/7-questions-for-your-morning-show/