RAB Srbija organizuje obuke na Zlatiboru

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

04. 09. 2020

RAB Srbija organizuje obuke na Zlatiboru

Udruženje radio-stanica RAB Srbija će uz podršku Ministarstva kulture i informisanja ovog meseca organizovati dve dvodnevne obuke za 20 polaznika s temom ,,Jutarnji program na radiju – zašto je najvažniji i kako ga uraditi”.

Cilj obuke je da se kolegama koji pripremaju i vode jutarnji program na lokalnim radio-stanicama pruži pomoć u pravilnom koncipiranju i realizaciji jutarnjeg programa, koji je ujedno i najslušaniji segment na svim radio-stanicama.

Obuke će imati teoretski i praktični deo, uz niz primera iz prakse.

Predavači će biti Nevena Azinović, kreativni direktor NAXI radija i Ferenc Berček, zamenik predsednice RAB Srbija.

Obuke će biti organizovane (uz poštovanje svih zaštitnih mera) u septembru i to za prvu grupu polaznika od 11. do 13. i za drugu grupu od 25. do 27. a RAB Srbija za polaznike obezbedjuje smestaj na bazi punog pansiona u hotelu Mir na Zlatiboru.

Neka od najvažnijih pitanja pri kreiranju jutarnjeg programa na radiju su: da li jutarnji program odgovara samoj stanici i njenom imidžu, da li je voditelj autentičan i može li da se poveže sa slušaocima, ko je prosečan slušalac jutarnjeg programa i da li su teme i sadržaji zanimljivi tom slušaocu.

Jutarnji program na radiju presudno utiče na rejting svake radio stanice jer se radio najviše sluša u jutarnjim satima. U Nemačkoj oko 7 miliona ljudi svakodnevno sluša jutarnji program na radiju. Radio je jedini medij koji stvara emotivnu vezu sa svojim slušaocima i upravo zbog toga kod njih stvara osećaj povezanosti i zajedništva, naročito na početku dana, a pri tome donosi i neophodne informacije u tom trenutku kao što su stanje u saobraćaju i vremenska prognoza. Radio se lako koristi, svuda je prisutan, živ je i već više od 80 godina je najjednostavniji medij za upotrebu. Kada ustanete ujutru, dok se tuširate ili ste u kolima, ili ste usamljeni slušaćete radio. Suština radija je u upravo u tom partnerstvu i emotivnoj vezi koja se stvara, a jutarnji program je njegov najvažniji deo programa.

Ovaj projekat je praktično nastavak projekata koje je RAB Srbija realizovao 2017. 2018. i 2019. godine uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja, kada je RAB Srbija potencijalnim oglašivačima predstavili prednosti radijskog oglašavanja i značaj radija u medija miksu. RAB je potom organizovao I praktične treninge za pisanje medijskih projekata, za produkciju, prošle godine smo radili na informativnom programu. Sada ovo medisjko udruženje želi da nauči prvenstveno lokalne radio-stanice kako da kombinuju do sada naučene veštine produkcije i osnove jakog informativnog programa u jednu celinu.

Pravom kombinacijom informativnog programa, lokalnog sadržaja, dobrom produkcijom bilo koja lokalna radio stanica može da postane lider na svom tržištu i da se izbori za bolji ekonomski položaj. Ovaj deo programa može imati zavidan uticaj i na javno mnjenje na tržištu i samim tim radio može da postane i najbitniji medij u svom lokalu.