Da li kraći reklamni blokovi funkcionišu?

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

13. 08. 2020

Da li kraći reklamni blokovi funkcionišu?

THE RANDY LANE COMPANY (Media & Podcast Talent Coaching and Personal Brand Development) za Radiolink o reklamnim radijskim blokovima:

 

Nekada sam pokušavao da slušam Haurada Sterna tokom svoje desetominutne vožnje ujutru, ali zbog njegovih bezobrazno dugačkih reklamnih blokova, retko sam čuo njegov glas. Ti dani su prošlost, ali diskusije o dužini reklamnih blokova nisu. Zapravo, one se zahuktavaju.

Neke FM muzičke radio-stanice smanjuju broj reklama garantujući kraće reklamne blokove. Ideja je da kraći blokovoi obezbeđuju bolje iskustvo slušanja, poboljšavaju rezultate oglašivača i čine terestrijalni radio konkurentnijim u odnosu prema audio striming servisima i satelitskim radio-stanicama.

Mi smo ranjivi u borbi sa audio konkurentima kao što je Spotify koji pušta samo delić reklama u odnosu na radio.  

Istraživanje

Studije pokazuju da slušaoci odlaze sa stanice uglavnom tokom prelaza, naročito sa sadržaja na reklame. Teorijski, samo jedan ili dva reklamna bloka u satu održavaju veći TSL.

Međutim, prema Coleman Insights, duži reklamni blokovi su jednaki većem gubitku slušalaca. Slušaoci počinju da se isključuju posle oko 1 minuta, i što je duži reklamni blok to je veći gubitak. Ova stavka prkosi stavu stručnjaka koji preporučuju dva dugačka reklamna bloka u satu.

Rasprava se vodi oko toga da li dva dugačka (5-6 minuta) reklamna bloka zadržavaju više slušalaca nego tri kraća (3-4 minuta). Izgleda da to zavisi od sadržaja na radiju J

Strategija za reklamne blokove

Mnogi su savetovali da je dobitna kombinacija iz perspektive rejtinga da se nagura ogroman broj reklama između 5 i 6 sati ujutru kada je broj slušalaca mali (još je manji za vreme Covid-a) i samo jedan ili dva kratka reklamna bloka u prime terminu između 7 i 8 ujutru, a kako bi dobili sate bez reklama koji imaju slušanost.

Ali, što se tiče rezultata oglašavanja, to je gubitak za klijente koji su gurnuti u dugačke reklamne blokove između 5 i 6 ujutru jer to povećava bolju slušanost reklam oglašivača koji imaju sreće da se nalaze u kratkim blokovima u prime terminu. Hmmmm

Na kraju, ako se kod vas slušanost meri putem dnevnika i imate 10 ili više minuta reklama, ja bih preporučio 3, ili čak 4 kraća reklamna bloka. To bi trebalo uzeti u obzir na PPm tržištima ako je u jutarnjem programu naglasak na voditelju jer se program svakako češće prekida zbog sadržaja. Ključno za zadržavanje slušalaca u toj situaciji je doneti „tizere“ koji privlaće pažnju pre reklama ili izveštaja u saobraćaju, koji će ljude navesti da nastave da slušaju.

 

 

Hvala Kent Phillips iz Sinclair Seattle, John Peake iz iHeart LA i Jeff McHugh iz RLC za njihov doprinos ovom članku.

Randy Lane

Izvor: https://radioink.com/2020/06/29/do-shorter-stop-sets-work/ 

Foto: Sajt RTS-a