Održani prvi u svetu onlajn Radio-dani RAB-a

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

17. 04. 2020

Održani prvi u svetu onlajn Radio-dani RAB-a

Bićemo spremni kada pandemija prođe, jer radio je uvek bio najbrži i najbolji medij - poručeno je nakon 19. Radio-dana RAB Srbija, a koji su ujedno bili i prvi onlajn Radio-dani održani u svetu.

19. Radio-dani RAB Srbije, koji su ujedno bili i prvi onlajn Radio-dani u svetu, završeni su juče sednicom Skupštine RAB Srbija.  

U organizaciji jednog od najvećih medijskih udruženja u zemlji - RAB Srbija, predstavnici radio-stanica su 15. i 16. aprila imali priliku da čuju predavanja svetski poznatih radijskih eksperata, kao i da uživaju u nastupima poznatih muzičkih imena. Tema ovih prvih u svetu onlajn Radio-dana bila je, shodno aktuelnoj situaciji, strategije za prevazilaženje svih izazova koje donosi globalna pandemija korona virusa sažeta u ,,Radio u doba korone“.
Inače, organizatori su baš zbog novonastale situacije bili primorani da, početkom aprila zakazane 19. Radio-dane na Zlatiboru, otkažu, odnosno, da  ih upriliče putem zoom aplikacije.

image3(Rich McClear)

Oba dana je sto učesnika, koliko dozvoljava konferencijska veza, pratilo predavanja eminentnih stručnjaka iz celog sveta: prof. dr Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku, Rich McClear, radijski ekspert, dugogodišnji direktor IREX Serbia, SAD, Bud Stiker, marketing stučnjak i konsultant, SAD, Filippo Solibelo, voditelj jutarnjeg programa, Rai2, Italija, Tomislav Jakobović, konsultant, Brand Media Consulting, Hrvatska, Marijan Beljan, direktor Slavonskog radija, Hrvatska, Adnan Osmanagić, vlasnik i direktor RSG radija, BiH, Nikola Kovačević, direktor NAXI Media Mix, Beograd, Ivan Zeljković, radijski ekspert, Dubai, Goranka Jednak Maksimović, Radiodays Europe, Nevena Azinović, kreativni direktor NAXI radija, Beograd, Dragan Malić, voditelj jutarnjeg programa NES radija, Banja Luka i Svetislav Stefanović, voditelj jutarnjeg programa NAXI radija, Beograd.

image4(Bud Stiker)

Teme o kojima se govorilo, izabrale su članice RAB Srbija, poput: "Radio – prijatelj koji je u izolaciji dobrodosao u vaš dom", "Jezički stilovi u programu u vreme pandemije", "Trendovi slušanja radija širom sveta tokom krize", "Marketing u doba krize" i "Podcasti u vreme pandemije", a tema centralnog okruglog stola bila je "Radio u doba korone" .

image5 (Filippo Solibelo)

Treba napomenuti da su Radio-dane pratili i predstavnici regulatornih tela I radio-stanica iz okolnih zemalja, kao i predstavnici Privredne komore Srbije, Ministarstva kulture i informisanja i svih drugih relevantih institucija sa kojima radio kao medij najbliže sarađuju.

image6

Otvarajući Radio-dane, predsednica RAB Srbija Maja Rakovic rekla je da nikada nije bilo važnije okupiti kolege. Podsetila je da je RAB odmah po proglašenju vanrednog stanja u zemlji, predloge s merama za pomoć radio-industriji uputio Kriznom štabu Vlade Srbije, REM-u, Sokoju, OFPS-u...

image1(Maja Rakovic)

- Skoro svi naši predlozi su usvojeni, ali moram da podsetim da su već u prvoj nedelji vanrednog stanja sve marketinške agencije i oko 85 odsto klijenata povukli svoje kampanje. Marketinške agencije su bez i jednog istraživanja tržišta, i to baš sada kada radio beleži istorijsku slušanost, povukle radijske reklame. Nepravedno smo zapostavljeni. Ali, bićemo spremni kada pandemija prođe, jer radio je uvek bio najbrži i najbolji medij– rekla je Maja Rakovic.

Državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović izjavio je otvarajući onlajn Radio-dane RAB Srbija da, iako okolnosti u kojima se oni održavaju nisu uobičajene, organizovani su s ciljem da odgovore na pitanje – kako dalje - što je visokoprofesionalan pristup.

image2

- Radio-stanice u teškim vremenima kakvo je ovo današnje igraju ključnu ulogu, jer je reč o mediju koji je najbrži, ali i zbog činjenice da radio-stanice u Srbiji vode razumni kreatori. Radio tiho pokazuje svoju svrhu i visok nivo profesionalnosti – rekao je Gajović.

Generalni sekretar REM-a Milan Todorović istakao je da je celokupno društvo sada najviše zavisno od medija, a radio kao medij ispunjava svoj zadatak za pravovremeno i istinito informisanje. Podsetio je da je REM odmah potvrdno odgovorio na zahtev RAB-a i to odlaganjem plaćanja obaveza.

Učesnici su nakon ovih onlajn Radio-dana dobili smernice kako i kuda posle vanrednog stanja.

image7(prof. dr Miladin Kovačević) 

U pauzama između predavanja nastupali su, takođe, iz svojih domova, muzičke zvezde: Kaliopi, Lukijan Ivanović i bendovi ,,Osvajači“ i ,,Boemi“.

Tradicionalno, Radio-dani RAB Srbija su, kao što smo rekli na početku teksta, završeni sednicom Skupštine RAB-a, kada je predsednica Maja Rakovic istakla da je to što su 19. Radio-dani održani i kao prvi u svetu onlajn Radio-dani ,,samo još jedan pokazatelj koliko je radio moćan medij.

20. Radio-dani RAB Srbija biće održani u oktobru na Zlatiboru, optimistično je najavljeno na kraju!