Hitno usvajanja niza ekonomskih mera za pomoć radio-stanicama

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

20. 03. 2020

Hitno usvajanja niza ekonomskih mera za pomoć radio-stanicama

Udruženje radio-stanica RAB Srbija uputilo je danas dopis premijerki Ani Brnabić u kojem je predložilo usvajanje niza ekonomskih mera:

U dopisu premijerki Ani Brnabić se navode mere, a koje bi trebalo hitno usvojiti.

,,Predlažempo ukidanje plaćanja poreza i doprinosa za zaposlene i molimo da to bude primenjeno minimalno tri meseca; predlažemo smanjenje PDV-a (naš predlog je 50%) i to za svo vreme trajanja vanrednog stanja, a mi se obavezujemo da ćemo ostatak izmiriti plaćanjem u ratama sledećih godinu ili godinu ipo dana; predlažemo da se razmotri mogućnost subvencije na plate za vreme trajanja vanrednog stanja, pri čemu bi država subvencionisala plate zaposlenih u jednom delu (barem 50%), a vlasnici (poslodavci) bi se obavezali da ne otpuštaju radnike zbog nemogućnosti isplate plata (isključivo uzrokovanih pandemijom i vanrednim stanjem u zemlji) i predlažemo potpuno ukidanje prinudne naplate za vreme trajanja vanrednog stanja”, navedeno je u pismu premijerki.

image1

U pismu se navodi i da su članice RAB-a svesne situacija u kojoj se zemlja i društvo nalaze, ali i da su mediji su posebno pogođeni jer se, razumljivo, otkazuju reklamne kampanje.

,,U takvoj situaciji mnoge radio-stanice nemaju mogućnosti da opstanu. Kao što se pokazuje i na globalnom nivou, mala i srednja preduzeća su u ovakvim situacijama najugroženija, a to su upravo kategorije u koje spadaju radio-stanice u Srbiji. Mnoge radio stanice članice RAB Srbija posluju preko 20 godina, ali ako se nešto hitno ne preduzme biće prisiljene da prestanu sa radom”, navode RAB-ovci u pismu.