Danas je Svetski dan radija!

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj

Pošalji prijatelju

13. 02. 2020

Danas je Svetski dan radija!

Svetski dan radija obeležava se 13. februara. Članice Udruženja radio-stanica RAB Srbija danas puštaju džinglove posebno napravljene tim povodom.

Svetski dan radija obeležava se u znak sećanja na 1946. godinu kada je osnovan Radio Ujedinjenih nacija. UNESKO je 2011. proglasio 13. februar za Svetski dan radija, a 2013. godine je i Generalna skupština UN to formalno usvojila.

Ovaj praznik radija proglasio je UNESKO u cilju promovisanja ovog medija koji dopire do najširih slojeva stanovnišva. Radio je posebno prilagođen da dopre do najudaljenijih zajednica i do ranjivih grupa: nepismenih, hendikepiranih, žena, mladih i siromašnih i ima moćnu i specifičnu ulogu u hitnim slučajevima i pomoći u katastrofama.

image1 

Radio je medij koji može, osim što dopire do najširih slojeva stanovništva, učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama. Radio je još uvek najdinamičniji, najbrži i najinteraktivniji medij koji postoji, koji se adaptira promenama u XXI veku i nudi nove načine interakcije i uključivanja.

Jedan od pronalazača radija je i naš Nikola Tesla. On je prvi predstavio principe radija i prenos signala na velike daljine.

Ovo godine tema je Radio i raznolikost! Udruženje radio-stanica RAB Srbija povodom obeležavanja 13. februara - Svetskog dana radija, i ove godine za sve svoje članice je pripremilo džinglove (s temom raznolikosti), a koje će radio-stanice puštati.

 Cilj praznika je, između ostalog, promocija ovog elektronskog medija i svih mogućnosti koje pruža.