Deset godina RAB Srbija

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj

Pošalji prijatelju

27. 01. 2020

Deset godina RAB Srbija

Intervju sa predsednicom Udruženja radio-stanica RAB Srbija Majom Rakovic.

Najveće radijsko udruženje u zemlji, RAB Srbija, u decembru je obeležilo 10 godina postojanja. Kako ste dočekali jubilej?

- Rođendan smo dočekali sa 157 članica, a udruženje je pre 10 godina osnovalo 28 radio-stanica. Za deset godina su sve stanice, kao i samo udruženje, napredovale, a radio-industrija je ojačala. Na proslavi rođendana setili smo se naših početaka i kada smo prvi put otišli na Radio-dane Evrope u Kopenhagen i kada smo shvatili da i druga RAB udruženja rade na način na koji smo i mi želeli - da članice budu velika porodica. Lično, velika mi je satisfakcija to što su tokom decenije postojanja, na sednicama Skupštine RAB-a, članice jednoglasno odbijale moj predlog da me neko zameni na mestu predsednika. Interesantno je što je tako isto i u drugim RAB organizacijama u svetu. Mi se svi radujemo uspehu svake radio-stanice. Kao udruženje, sve činimo da radio-stanice u našoj zemlji budu što bolje. Konstantno učimo, trudimo se da na našim Radio-danima predavači budu najbolji svetski stručnjaci. Naš najveći uspeh, a i moj kao predsednice udruženja, je taj zagrljaj kolega i želja za skorim viđenjem.

A koja je tajna tog zajedništva u udruženju koje okuplja tako veliki broj ljudi?

- Mislim da je to moj optimizam. Dva puta godišnje se viđamo na Radio-danima i moje kolege su mi rekle da tada uvek dobiju vetar u leđa za nove poslovne ideje, radne pobede... Kao ličnost sam optimistična i verujem da je uspeh ispred svih nas. Tako smo i stvorili jednu simbiozu truda, optimizma, druženja i uspeha.    

Koji su najveći izazovi s kojima ste se susreli za ovih 10 godina postojanja RAB-a?

- Najveći izazov mi je bio rad na novoj Medijskoj strategiji. Biti član Radne grupe za izradu Medijske strategije podrazumevalo je svakodnevni višemesečni rad sa radnom grupom, ali i sa mojim najbližim saradnicima u RAB-u, na upoznavanju s domaćim i stranim aktima, zakonima... Medijska strategija će uskoro biti pred Vladom Srbije i mislim da će radijski ljudi biti zadovoljni sadržajem.

image1  

A koji je najveći uspeh udruženja?

- Mnogo je naših uspeha. Izdvojiću to što smo ustanovili nagradu V(RAB)AC kao jedinu koja se u našoj zemlji dodeljuje za najbolju radijsku reklamu i džingl. Radijske reklame su sve bolje i nikad slušanije. Vlasnike radio-stanica su najviše mučile naknade SOKOJ-a i OFPS-a i veliki uspeh je bio taj što smo, prvo, seli da razgovaramo, a zatim i uspeli da pokrenemo pregovore koji su rezultirali usvajanjem našeg zahteva za dodatne popuste na minimalne tarife.

Kako ocenjujete medijsku scenu Srbije?

- Ne volim tabloide, ne volim senzacionalne vesti za koje nisam ni sigurna da li su tačne. Ne treba praviti rijaliti od svega. Veoma sam srećna što su radijske vesti van toga. Mislim da je upravo zbog toga radio medij kojem se najviše veruje. Radijske vesti su jasne, kratke, objektivne. To slušaoci cene i mislim da će generalno doći do pada tabloidnog novinarstva jer će u jednom trenutku doći do zasićenja.   

Osim što ste deset godina na čelu RAB-a, Vi ste i 25 godina na čelu najslušanije beogradske stanice Naxi radija, pa kako vidite radijsku industriju u 2020. godini?

- Internet radio-stanice su u porastu, kao i digital, gde svako bira vrstu muzike koju voli. U celom svetu se danas sluša Naxi radio i NAXI digital, a to pre 25 godina nisam mogla ni da pretpostavim. Radio ima budućnost jer prati tehnološki napredak, tako da će na njegovim krilima otići u budućnost.

 Za kraj, koji su planovi RAB-a za ovu godinu?

- Već u aprilu su naši 19. Radio-dani i pripremamo predavače, teme... I ove godine organizovaćemo seminar za naše članice, počinju medijski konkursi i očekujem da će naši članovi biti članovi republičkih, pokrajinskih i lokalnih komisija. Tako možemo da utičemo da se izaberu najbolji projekti. Čeka nas i raspisivanje konkursa za nagrade V(RAB)AC, ali i rad na Akcionom planu za izmenu medijskih zakona i nastavak pregovora sa SOKOJ-em.