Potpisan protokol o umanjenju minimalne naknade za emitere

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj

Pošalji prijatelju

11. 09. 2019

Potpisan protokol o umanjenju minimalne naknade za emitere

Ovim protokolom je regulisano plaćanje jedinstvene naknade za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija i predviđa mogućnost ostvarenja umanjenja na obračunat mesečni iznos naknade za OFPS.

Protokol o saradnji između Udruženja radio-stanica RAB Srbija i ANEM-a s jedne strane i OFPS-a i Prava interpretatora (PI) s druge strane, potpisan je danas u Beogradu.

Ovim dokumentom regulisano je plaćanje jedinstvene naknade za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija u skladu sa Sporazumom o jedinstvenoj tarifi naknada za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija i predviđena mogućnost ostvarenja umanjenja na obračunat iznos naknade.

Protokolom ubuduće će biti omogućeno umanjenje minimalne naknade za sve emitere koji je plaćaju OFPS-u, a reč je pretežno o radio-stanicama koje imaju lokalnu i regionalnu zonu pokrivenosti.

U Protokulu je navedeno da su ugovorne strane saglasne da se za obračun minimalne naknade u skladu sa tarifom za pružaoce medijskih usluga sa sedištem van Beograda, koji imaju dozvolu za terestrijalno emitovanje, odobrava umanjenje od 25%. Takođe, potpisnici su saglasni i da se odobri umanjenje po konačnom obračunu u visini od 15% korisnicima iz reda emitera koji plaćaju minimalnu naknadu za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija, ukoliko redovno dostavlјaju košulјice, i ukoliko blagovremeno izmiruju naknadu, odnosno ukoliko zaklјuče sporazum na osnovu kojeg izmiruju naknadu.

image1

Predsednica Udruženja radio-stanica RAB Srbija Maja Rakovic izrazila je zadovoljstvo zbog toga što su nakon više godina pregovori održani.

– Umanjenje se, pre svega, odnosi na one emitere kojima je određena minimalna mesečna naknada za plaćanje, a tu ima radio-stanica koje nisu u zavidnom finansijskom položaju. To su nadležni u OFPS-u i PI-ju razumeli i brzo smo došli do zajedničkog predloga. Nastavićemo pregovore s OFPS-om i PI-om, a u sledećoj fazi želimo da smanjimo naknade koje se obračunavaju emiterima po postotku – objasnila je predsednica RAB-a.

Umanjenje će biti primenjivano od 1. oktobra 2019, a obračunata minimalna naknada na mesečnom nivou ne može iznositi manje od 500 dinara.