MKI:Međunarodni ekspertski sastanak o medijskoj i informacionoj pismenosti u Beogradu

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

05. 09. 2019

MKI:Međunarodni ekspertski sastanak o medijskoj i informacionoj pismenosti u Beogradu

Ministarstvo kulture i informisanja, u saradnji sa Uneskom i Ministarstvom spoljnih poslova, organizovaće Međunarodni ekspertski sastanak o medijskoj i informacionoj pismenosti u Beogradu, čije je održavanje predviđeno za 12. i 13. septembar u Palati Srbije.

Ovo je prvi u nizu međunarodnih sastanaka na kome će učestvovati 25 eksperata iz celog sveta u oblasti medija, obrazovanja, komunikacionih i informacionih tehnologija, a koji će raditi godinu dana na pripremi „Beogradskih smernica za Nacrt globalnih standarda za kurikulume za medijsku i informacionu pismenost” (Belgrade Recommendations on a Draft Global Standards for Media and Information Literacy Curricula). Nakon tog perioda, u okviru kog će se organizovati serija sastanaka o ovoj temi u zemljama članicama Uneska širom sveta, u Beogradu će biti održan finalni sastanak, na kome će biti predstavljen ažuriran priručnik o medijskoj pismenosti.

,,Ovaj dokument daće veliki doprinos medijskoj i informacionoj pismenosti svih građana širom sveta, i učiniti ih sposobnim za pristup, kritičko promišljanje i kreiranje medijskih sadržaja na odgovoran način prema sebi i prema drugima u savremenoj oflajn i onlajn dihotomiji. Ove veštine i znanja omogućuju svim ljudima da aktivno učestvuju u građanskom životu savremenog demokratskog društva", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Inače, u maju prošle godine je u ministarstvu održan i prvi konsultativni sastanak na temu „Medijska pismenost – sistemsko uređenje oblasti“  na kome je učestvovao i predstavnik RAB Srbije.