Svetski dan radija

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

13. 02. 2019

Svetski dan radija

Svetski dan radija obeležava se danas u znak sećanja na 1946. godinu kada je osnovan Radio Ujedinjenih nacija.

UNESCO je 2011. proglasio 13. februar za Svetski dan radija, a 2013. godine je i Generalna skupština UN to formalno usvojila.  

Ovaj praznik radija proglasio je UNESCO u cilju promovisanja ovog medija koji dopire do najširih slojeva stanovnišva. Radio je posebno prilagođen da dopre do najudaljenijih zajednica i do najranjivih grupa: nepismenih, hendikepiranih, žena, mladih i siromašnih i ima moćnu i specifičnu ulogu u hitnim slučajevima i pomoći u katastrofama.

Radio je medij koji može, osim što dopire do najširih slojeva stanovništva, da učini mnogo i za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i da pomogne ljudima u najrazličitijim životnim situacijama. Radio je još uvek najdinamičniji, najbrži i najinteraktivniji medij koji postoji, koji se adaptira promenama u XXI veku i nudi nove načine interakcije i uključivanja.

Jedan od pronalazača radija je i naš Nikola Tesla. On je prvi predstavio principe radija i prenos signala na velike daljine.

Udruženje radio stanica RAB Srbija je povodom obeležavanja 13. februara - Svetskog dana radija, za sve svoje članica pripremilo džingl koji će danas biti puštan na talasima svih radio-stanica, članica RAB Srbija.