Poziv medijima i novinarima da rade profesionalno i etično

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj

Pošalji prijatelju

05. 11. 2018

Poziv medijima i novinarima da rade profesionalno i etično

Koordinaciona grupa Vlade Srbije za saradnju sa medijima i Tim za dijalog, sastavljen od predstavnika novinarskih i medijskih udruženja, pozvali su danas medije i novinare da u svom radu budu privrženi Kodeksu novinara Srbije, odnosno da izveštavaju profesionalno i etično, u skladu sa javnim interesom.

,,Pozivamo medije i novinare da se uzdrže od izazivanja i podsticanja rasne, nacionalne, verske ili druge mržnje i neravnopravnosti, i podsećamo na to da je to ne samo Ustavom Srbije i zakonima zabranjeno i kažnjivo nego da ima i izuzetno negativne posledice na društvo i demokratske procese u njemu", navodi se u zajedničkom saopštenju.  
image1 
Članovi Koordinacione grupe Vlade Srbije i Tima za dijalog podsećaju na to da Ustav Srbije ističe da svako ima pravo da bude istinito, potpuno i blagovremeno informisan o pitanjima od javnog značaja i da su mediji dužni da to pravo poštuju, kao i na to da Zakon o javnom informisanju i medijima ima za cilj da obezbedi medijski pluralizam i da štiti istinito, blagovremeno, verodostojno i potpuno informisanje građana u cilju unapređenja demokratskih vrednosti društva.

,,Pozivamo sve aktere društvene i političke scene da se uzdrže od bilo kakve aktivnosti koja direktno ili indirektno može da ugrozi slobodu medija, bezbednost novinara i drugih medijskih radnika. Pozivamo javne medijske servise i druge medije koji deluju u skladu sa načelima javnih medijskih servisa da poštuju svoje zakonske obaveze koje im nalažu da o pojavama, događajima i ličnostima izveštavaju pravovremeno i nepristrasno, da omoguće izražavanje ideja i mišljenja koja su zastupljena u zajednici i da podstiču na raspravu u duhu tolerancije o svim temama od interesa za javnost", saopšteno je danas nakon sastanka.
image2 
Navedeno je i da se očekuje od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da deluje u skladu sa interesima građana, unapređuje medijski pluralizam, kvalitet i raznovrsnost elektronskih medija i radi na očuvanju, zaštiti i razvoju slobode mišljenja i izražavanja.

Kako bi se ubrzao rad na rešenju otvorenih pitanja u medijskoj sferi, na današnjem, četvrtom po redu, sastanku dogovoreno je da članovi Tima za dijalog i Koordinacine grupe za saradnju sa medijima formiraju manje radne grupe koje će raditi na konkretnim zahtevima koje su predstavnici medijskih i novinarskih udruženja dostavili Vladi Srbije - 22. oktobra.

Dogovoreno je i da se 15. novembra u Vladi Srbije održi sastanak na temu situacije u ,,Južnim vestima”, kome će pored predstavnika redakcije ,,Južnih vesti” prisustvovati i direktorka Poreske uprave Republike Srbije i predstavnici Ministarstva finansija.
(Foto: Vlada Srbije)