Vukosavljević: Medijski projekti oslobođeni PDV-a

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

18. 09. 2018

Vukosavljević: Medijski projekti oslobođeni PDV-a

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave prosledilo je juče svim lokalnim samoupravama dopis ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da su medijski projekti oslobođeni plaćanja PDV-a.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave prosledilo je 17. septembra svim lokalnim samoupravama u Srbiji dopis ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića u kojem ih obaveštava da su medijski projekti oslobođeni plaćanja PDV-a, odnosno da za njih nije potebno izdavanje faktura, potvrđeno je RAB-u u Ministarstvu kulture i informisanja. 

U dopisu ministar podseća da se kod ugovora o projektnom sufinansiranj medijskih sadržaja ne radi o ugovorenim poslovima za račun pojedinih organa uprave, odnosno uslugama po ugovoru.

„Prenos sredstava koji se vrši u skladu sa odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima, a koje se odnose na sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa, ne smatra se komercijalnim transakcijama, odnosno na njih se ne primenjuju odredbe Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama“, navodi se u dopisu ministra svim lokalnim samoupravama.

Dodaje se da je ,,nesporno da nije potrebno izdavati fakture nakon zaključenja ugovora o sufinansiranja projekata u oblasti javnog informisanja, te da je stoga preporuka da se jednim članom ugovora precizira iznos dobijenih sredstava, dinamika prenosa, kao i rok u kome će se sredstva preneti“.