Inicijativa za pokretanje pregovora za smanjenje minimalnih muzičkih tarifa

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

06. 07. 2018

Inicijativa za pokretanje pregovora za smanjenje minimalnih muzičkih tarifa

RAB Srbija pokrenula inicijativu za pokretanje pregovora za smanjenje naknada po osnovu korišćenja muzičkih dela.

Udruženje radio-stanica RAB Srbija uputilo je inicijativu Organizaciji muzičkih autora Srbije (SOKOJ), Organizaciji proizvođača fonografa Srbije (OFPS) i Organizaciji za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora (PI) za otpočinjanje pregovora o izmeni minimalnih tarifa za radio i telefizijske stanice.  

Na sastanku RAB-a, SOKOJ-a, OFPS-a i PI-a, koji je održan u okviru Prolećnih Radio dana 2018 RAB Srbija, donet je zajednički zaključak da je potrebno započeti pregovore o izmeni minimalnih tarifa za radio i televizijske stanice. 

Postojeći model određivanja minimalnih tarifa koje su radio i televizijske stanice dužne da plaćaju po osnovu emitovanja muzičkih dela, dovodi do krajnje nepravičnih rešenja u praksi, po kojima su određene radio i televizijske stanice u obavezi da plaćaju i do 300 puta veću naknadu od nekih drugih.

Takođe, RAB Srbija je uputila i zahtev Udruženju za kreativnu industriju Privredne komore Srbije da uzme učešće i bude organizator budućih pregovora, ali i aktivni učesnik.