Radiodays Europe 2018 – Šta pamtimo

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

27. 03. 2018

Radiodays Europe 2018 – Šta pamtimo

Kako da uz pomoć psihologije povećamo slušanost

Profesor Robert F. Potter (profesor i direktor, Institute for Communications Research Company, SAD) je specijalista za razumevanje kako mi, kao slušaoci, nesvesno doživljavamo audio, muziku i radio – kada se angažujemo pri slušanju i kolika je naša sposobnost da zapamtimo ono što smo čuli. Na predavanju koje je održao na Radiodays Europe, profesor Poter je objasnio da postoje dve vrste pažnje – prva je “kontrolisana” (kada se ljudima kaže da na nešto obrate pažnju) i na taj oblik pažnje najviše možemo da utičemo sadržajem poruke koju prenosimo slušaocima. Druga vrsta je “automatska pažnja” koja se dešava veoma brzo i predstavlja reakciju na nešto novo u našem okruženju, kao što je npr. zvuk pištaljke. Ona izaziva “orjentisani odgovor”, o kojem je Pavlov prvi govorio. 

Profesor Poter je objasnio da su u istraživanju merili rad srca - ono se ubrzavao u trenutku kada bi došlo do neke novine u okruženju, a potom bi otkucaji opali (posle nekoliko sekundi). Za sve radijske ljude to je važno jer to ukazuje i na značaj promene glasova – prelaženje s jednog glasa na drugi izaziva automatsko obraćanje pažnje slušalaca. Posebno je zanimljivo njegovo zapažanje da veću pažnju izaziva promena dva slična glasa, nego promena glasovi koji se mnogo razlikuju. Ali važno je imati na umu da ovo funkcioniše samo određeni broj puta. Posle pet ponavljanja iste promene, slušaoci se “navikavaju” na nju – i samim tim ona prestaje da bude delotvorna. Zbog toga se preporučuje da ima više voditelja u studiju. Ako segment traje jedan minut potrebna je jedna promena.

Profesor i njegov tim su istraživali i efekte koje imaju džinglovi. Istraživanjem su otkrili da ako se isti džingl ponovi tri puta za redom, orjentisani odgovor se javlja prva dva puta, ali kod trećeg puta slušaoci su se već navikli na njega i isključuju se.

Zaključak je da se slušaoci navikavaju na džinglove i da oni mogu da imaju čak i negativan efekat ukoliko se previše ponavljaju. Zato, savetuje, moramo da se bude pametan i da se više pažnje posveti tome kako i kada ih koristiti.