Ana Brnabić razgovarala sa preduzetnicama

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

20. 02. 2018

Ana Brnabić razgovarala sa preduzetnicama

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti i članicama Udruženja poslovnih žena Srbije. Sastanku je prisustvovala i predsednica RAB Srbija i vlasnica Naxi radija Maja Rakovic, koja je bila i jedina predstavnica radio industrije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se 19. februara sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković i članicama Udruženja poslovnih žena Srbije sa kojima je razgovarala o razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji.

Sastanku je prisustvovala i predsednica Udruženja radio-stanica RAB Srbija Maja Rakovic, vlasnica i glavna i odgovorna urednica beogradskog Naxi radija, kao jedina predstavnica radio industrije. Cilj sastanka je bio da se kroz razmenu iskustava promovišu najbolje prakse u dostignućima uspešnih žena preduzetnica, ali i da se pronađe rešenje za efikasnije modele podrške na nacionalnom i lokalnom nivou.

Premijerka Ana Brnabić, koja je i jedina u regionu članica Saveta žena svetskih lidera Ujedinjenih nacija, rekla je da žensko preduzetništvo nosi više izazova nego muško, jer se od žena pored posla očekuje i da obavljaju posao domaćice, majke, bake...

- Ovo je dobar primer saradnje vlade i nezavisnih institucija, da vidimo kako vlada može da pomogne preduzetništvu. - navela je ona.

image1

Premijerka je kazala da u javnom sektoru na nacionalnom nivou žene zauzimaju gotovo sve vodeće pozicije, da je to iskorak celog društva, ali da još ima prostora za napredak.

- Ne može svaka lokalna samouprava da se oslanja na vladu da će dovesti strane investitore, to nije moguće, a ni potrebno - rekla je Brnabić i istakla da su domaće, porodične, privatne firme primer kako se ekonomski razvija zajednica.

Poverenica Brankica Janković je istakla da žensko preduzetništvo treba da bude prepoznato kao važan faktor razvoja srpske ekonomije i privrede. Ona je naglasila da ovakvi radni sastanci treba da postanu redovna praksa. Poverenica je istakla da još uvek postoje veliki ekonomski izazovi za žene i da u lokalnim samoupravama postoji najveći prostor za unapređenje položaja žena na izvršnim pozicijama.

- Sada 34 odsto svih preduzetnika čine žene, ali je i među onima koji zatvaraju poslove koje su pokrenuli 10 odsto više žena nego muškaraca - navela je Janković.

U neposrednom razgovoru sa premijerkom i poverenicom, članice UPŽ-a, preduzetnice i vlasnice nekih od najuspešnijih kompanija u svojim oblastima, iznele su svoje sugestije za poboljšanje uslova poslovanja i unapređenje ženskog preduzetništva.

Predsednica RAB Srbija i vlasnica beogradskog Naxi radija Maja Rakovic bila je i jedina predstvanica radija na ovom sastnaku, a premijerku je upoznala sa stanjem u radio industriji i s položajem beogradskih, odnosno lokalnih i regionalnih radio-stanica u zemlji.

- Programi radio-stanica su formatizovani, a same kuće uveliko koriste moderne tehnologije poput podkasta, aplikacija i drugo. Ono što je danas problem sa kojim se susreću sve, osim beogradskih, radio-stanica jeste zastarela oprema koja datira i iz osamdesetih godina prošlog veka. Premijerki sam predočila konkretne predloge za rešavanje tog ne malog problema. Pomoć države radio-stanicama ogledala bi se u postojanju pojedinih carinskih i poreskih olakšica za kupovinu radijske opreme – izjavila je Maja Rakovic i podsetila da našoj zemlji predstoji proces digitalizacije radija.     

image2 

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić rekla je da to udruženje poklanja veliku pažnju devojčicama i radi na tome da se one podstaknu da uđu u preduzetništvo, zbog čega će ove godine biti ogranizovano takmičenje za devojčice osnovnih škola pod nazivom „Uhvati ideju“ na kome će se promovisati bavljenje informacionim tehnologijama na kreativan i zabavan način. Premijerka je prihvatila poziv da 26. aprila pomogne u organizaciji Dana devojčica koji će biti usmeren na osnaživanje mladih žena da se uključe u IT sektor.