Konferencija ,,Women of Influence"

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

22. 06. 2017

Konferencija ,,Women of Influence"

Konferencija ,,Women of Influence“ pod sloganom ,,Mogu li žene da promene Srbiju?“ održana je 12. juna u Beogradu, u organizaciji TGI Group International.

Na panelu o negovanju ženskog preduzetništva učestvovala je i Maja Rakovic, vlasnica i glavna i odgovorna urednica beogradskog Naxi radija. Fokus konferencije bio je je na poziciji žena u radnom okruženju, poboljšanju uslova za žene u postizanju ciljeva i prevazilaženju razlika i diskriminacije žena na radnom mestu u odnosu na muškarce.

Rodna ravnopravnost bila je glavna tema ovogodišnje konferencije, a potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović najavila je donošenje novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji će kao krovni zakon rezultirati izmenama i dopunama i drugih zakona.
Na temu negovanja ženskog preduzetništva i uspostavljanju balansa između privatnog i poslovnog života na panelu su pored Rakovic govorili i Aleksandar Gajović, glavni i odgovorni urednik Ilustrovane politike u ulozi moderatora, Aleksandra Kovač, kompozitor i kantautor, muzički pedagog, Monika Picker, direktorka Altheia Works, Svetlana Kisić, predsednica Odbora dostignuća mladih i Tijana Marjanović, marketing menadžer kompanije Cisco.

image1

Maja Rakovic je navela da žene često nemaju podršku porodice i svoje okoline kada pokreću preduzetnički posao ali da svakako moraju biti odlučne i imati viziju. Takođe je na temu ostvarenja balansa između privatnog i poslovnog života istakla da žena preduzetnik, vlasnik kompanije ne može striktno da napravi razliku između ova dva, jer naprosto ona mora biti dostupna i za svoj posao i posle radnog vremena. Kažu da deca često osećaju nedostatak zaposlene majke ali ona je uspela da svojim idejama i predanim radom ipak napravi balans.

Takođe, napomenula je da treba da postoji solidarnost na radnom mestu ali i da neko ko ima iskustvo svakako ima prednost u odlučivanju – ne zato što je hijerarhijski iznad, već zato što zna kako i na koji način treba postupiti.
Na panelu se takođe govorilo o osamostaljivanju mladih ljudi – devojaka i žena i o neuobičajenom trendu neambicioznosti mladih devojaka koje očekuju da budu izdržavane i da muškarac bude neka vrsta provajdera. Na temu balansa pomenuto je da u velikim korporacijama u razvijenim zemljama postoji izuzetno dobra infrastruktura uključujući vrtiće i ostalo što omogućava roditeljima da mogu nesmetano da obavljaju svoj posao što dodatno doprinosi ostvarenju balansa izmedju privatnog i poslovnog života.

image2

Konferencija "Women of Influence" okupila je više desetina učesnika i panelista koji su podelili svoja iskustva i doneli nove zaključke na temu rodne ravnopravnosti i poboljšanju uslova u ženskom preduzetništvu.