Maja Rakovic na CMC festivalu

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

18. 06. 2017

Maja Rakovic na CMC festivalu

Na CMC festivalu koji je održan u Vodicama u Hrvatskoj na panelu o domaćoj muzici na radio stanicama govorila je i Maja Rakovic, predsednica udruženja radio-stanica i vlasnica i glavna i odgovorna urednica Naxi radija.

Deveti CMC festival održan je 9. i 10. Juna u Vodicama, najveći je dosadašnji festival po broju učesnika i medija iz čitavog regiona, a na kojem su nastupali i brojni izvođači iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore koji su predstavili svoje najnovije hitove.

U Hotelu Punta održala se panel diskusije u organizaciji hrvatskog diskografskog udruženja pod nazivom ,,Ima li mesta za domaću muziku u radijskom etru?“. Tako su se čula pitanja poput: kako muzika s ovih područja može držati korak sa svetskom muzičkom produkcijom, koji su izazovi današnje muzičke i diskografske industrije... a pored Maje Rakovic govorili su i Branimir Mihaljević, kompozitor i muzički producent, Ahmed Švrakić, vlasnik sarajevske televizije Hayat i istoimene diskografske kuće, Aleksandar Gajović, urednik beogradskog lista ,,Ilustrovana politika“ i novinar i muzički kritičar Zlatko Gall.

image1

Poslednjih godina muzika engleskog govornog područja preuzela je primat na velikom broju radio stanica u zemljama regiona. Učesnici panela složili su se kako domaća muzika nije dovoljno zastupljena u medijima i kako je danas izuzetno teško dobiti prostor za promociju dobre muzike, naročito novih izvođača, a što je ključno za razvoj muzike i muzičke industrije kao takve.


Muzičari s jedne strane smatraju kako je formatiranje radio stanica smanjilo prostor za promociju nove muzike, dok Maja Rakovic kao predstavnica takvog jednog radija je navela kako upravo formatizovane radio stanice podižu kvalitetnu muziku na još viši nivo i slušaocima daju upravo ono što žele.

image3


Kvalitet je ono što je ključno, složili su se okupljeni, a zajedničkim radom i sinergijom svih u muzičkoj industriji, od autora,izvođača i diskografa do medija, posebno radija i televizije, domaću muziku treba dovesti do publike. Imajući u vidu da dobra muzika prelazi sve granice, naročito na našim prostorima, to je prilika za saradnju zemalja regije, zaključili su panelisti.