Predškolci u poseti Naxi radiju

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

21. 10. 2024

Predškolci u poseti Naxi radiju

Deca iz pet beogradskih vrtića su tokom protekle nedelje posetila Naxi radio, a u okviru projekta ,,Otvoreni dani medijske pismenosti”.

Deca iz pet beogradskih vrtića su tokom protekle nedelje posetila Naxi radio, a u okviru projekta ,,Otvoreni dani medijske pismenosti”. Ovom projektu Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kao partner, odazvao se Naxi radio. 

Ukupno 95 mališana posetilo je od 14. do 18. oktobra Naxi radio. Ovo je rezultat saradnje sa REM-om, a povodom obeležavanja ,,Dana medijske pismenosti” izjavila je Maja Rakovic, vlasnica i glavna i odgovorna urednica najslušanije beogradske radio stanice.   

image1

- Naxi radio se odazvao pozivu REM-a i prihvatili smo da otvorimo vrata našeg medija, a kako bi se deca na najlepši način upoznala sa time šta je radio i kako zapravo jedna radio-stanica funkcioniše. Mališani su uživali u razgovoru sa poznatim voditeljima i imali su prilike da se i sami oprobaju u toj ulozi, a nama je bilo veoma drago što im se to dopalo – izjavila je Maja Rakovic.

Menadžer komunikacije Naxi radija Katerina Kovačević bila je tokom svih pet dana domaćin deci prilikom njihovog obilaska Naxi radija. Ona otkriva da su deca imala priliku da saznaju šta je to radio kao medij, na koji način se emituje radio signal, da se upoznaju sa radijskom opremom ali i da se oprobaju kao radio voditelji.

image2

- Deci je bilo najinteresantnije prilikom snimanja, odnosno, trenutak kada u slušalicama čuju svoj glas. Mnoga deca su bila začuđena bojom svog glasa i na koji način ih u stvari svi drugi čuju. Pojedina deca su bila i veoma oduševljena svojim glasovnim mogućnostima, pa su imitirala crtane junake ili pozdravljala mamu i tatu. Veliki broj mališana izrazilo je želju da se, kada porastu, bave ovim poslom - rekla je Katerina Kovačević.            

Naxi radio posetili su predškolci iz pet beogradskih Predškolskih ustanova: ,,TNT”, ,,Biseri”, ,,Kraljevstvo Narnija”, ,,Ljubav, vera, nada” i ,,Mala akademija”.  Direktorka Predškolske ustanove ,,Mala akademija” Olga Rosić zahvalila je Naxi radiju na gostoprimstvu i na učešću u ovom projektu.

image3

- Deca iz našeg vrtića kada su čula da će gostovati na Naxi radiju bila su oduševljena, kao i mi zaposleni, jer za sedam godina rada vrtića nismo imali priliku da posetimo jednu medijsku kuću. Vaspitači i ja smo gledali reakcije dece i ona su zaista bila oduševljena Naxi radijom– izjavila je direktorka Olga Rosić.

Ovaj projekat koji Regulatorno telo za elektronske medije organizuje treću godinu zaredom, a prethodne dve godine i u saradnji sa Savetom Evrope, ima za cilj podizanje svesti dece predškolskog uzrasta o medijskoj pismenosti, a kroz njihovo direktno upoznavanje sa načinom funkcionisanja i rada medija, u okviru posebne kampanje „Mediji širom otvorenih vrata“, a koja je deo Otvorenih dana medijske pismenosti, saopštio je REM. 

image4 

Takođe, od početka ove godine REM je održao treninge za vaspitače i stručne saradnike predškolskih ustanova u Novom Sadu, Nišu, Kraljevu, Čačku i Subotici, kojima je prisustvovalo preko 200 vaspitača i stručnih saradnika iz Srbije.