Četiri nova medijska pravilnika

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

06. 09. 2024

Četiri nova medijska pravilnika

Okončan rad na izradi četiri medijska pravilnika.

Mnistar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić potpisao je danas četiri podzakonska akta u oblasti javnog informisanja predviđena Zakonom o javnom informisanju i medijima. Tim zakonom propisano je donošenje ukupno šest podzakonskih akata od strane nadležnog ministarstva.

Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja objavljen je u ,,Službenom glasniku Republike Srbije“ 26. januara 2024. godine.

,,Odmah po formiranju aktuelnog saziva Ministarstva pristupljeno je aktivnostima na izradi preostalih pet pravilnika od kojih će narednih dana njih četiri biti objavljeni u ,,Službenom glasniku Republike Srbije“. U pitanju su Pravilnik o dokumentaciji koja se prilaže u postupku evidencije proizvođača medijskih sadržaja u Evidenciju proizvođača medijskih sadržaja, Pravilnik o dokumentaciji koja se prilaže u postupku registracije medija u Registar medija, Pravilnik o načinu vođenja i upisu u evidenciju predstavnika inostranih medija i dopisništava inostranih medija, kao i Pravilnik o sprovođenju analize o potrebnim medijskim sadržajima", navodi se u saopštenju ministarstva.

Pravilnik kojim će biti propisan sadržaj Jedinstvenog informacionog sistema, način njegovog uspostavljanja kao i druga pitanja od tehničkog značaja za vođenje ovog sistema biće izrađen do kraja septembra 2024. godine čime će u potpunosti biti izvršena obaveza Ministarstva u smislu donošenja svih šest podzakonskih akata.