Revolucionarno istraživanje o efikasnosti radio oglašavanja

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

25. 06. 2024

Revolucionarno istraživanje o efikasnosti radio oglašavanja

Britansko udruženje komercijalnih radio stanica Radiocentar i platforma za kreativnu efikasnost Sistem1 sačinili su ,,Listen Up!“ jedinstvenu i revolucionarnu publikaciju koja se bavi ulogom emocija u efikasnosti audio oglašavanja.

Radio ima supermoći. Zabavlja. I prodaje se. To je prirodan medij koji kreira oglase koji koriste najbolja sredstava da privuku i zadrže pažnju. Podižemo radio publiku pričama koje se odmah prepoznaju.

Britansko udruženje komercijalnih radio stanica Radiocentar i platforma za kreativnu efikasnost Sistem1 sačinili su ,,Listen Up!“ jedinstvenu i revolucionarnu publikaciju koja se bavi ulogom emocija u efikasnosti audio oglašavanja.

,,Listen Up!“ je prvo istraživanje te vrste koje definiše kreativne karakteristike levog i desnog dela mozga za audio, nudi praktična učenja o kreiranju oglasa koji će emocionalno odjeknuti kod publike i postići bolje dugoročne i kratkoročne rezultate za brendove. Istraživanje sadrži reakcije potrošača na audio oglase merene pomoću novog alata Test Your Ad Audio i podatke o efikasnosti oglašavanja na radiju koje je Radiocentre prikupio u poslednjih 10 godina.

Sistem1 Audio platforma Test Your Ad meri emocionalne odgovore slušalaca na reklame za radio, podkast i druge audio platforme kako bi predvidela njihov dugoročni uticaj (definisan ocenom u zvezdicama) i kratkoročni uticaj (Spike Rating). Sistem1 takođe nudi kreativne smernice koje pomažu oglašivačima da poboljšaju potencijal svojih kampanja za izgradnju brenda.

Analiza je zasnovana na 131 radio oglasu sa podacima o efikasnosti i emocionalnom uticaju prikupljenim od preko 50.000 radio slušalaca.

Ključni nalazi uključuju:

1. Audio oglasi koji čine da se slušaoci osećaju pozitivnije - podstiču promene ponašanja potrošača i pružaju dugotrajnije efekte brenda.

Audio kampanje koje su stvorile više pozitivnih, a manje negativnih emocija izazvale su znatno više promena u ponašanju, uključujući kupovinu i korišćenje brenda (iz reklame).

Kada se uporede kampanje sa natprosečnom ocenom (mnogo pozitivnih osećanja, manje negativnih) sa kampanjama sa ispodprosečnom ocenom (nizak nivo pozitivnih osećanja, visoki nivoi negativnih), došlo je do povećanja od 8,2% slušalaca koji preuzimaju neku akciju.

2. Radio može izazvati dugotrajne efekte kroz emocionalni odgovor kao i TV reklama.

Prosečna dugoročna metrika efektivnosti u bazi podataka Sistem1 je ista za radio i TV oglase – 2,4 zvezdice od 5,9.

3. Dobro brendirano oglašavanje na radiju stvara veće efekte poverenja.

Radio je pouzdan medij – ovo se ističe kao medijska platforma za izgradnju poverenja u brend. Međutim, dobro brendirani oglasi pokazuju značajno povećanje ovog efekta.

4. Verovatnije je da će audio oglasi sa više funkcija desnog mozga izazvati dugotrajnije efekte brenda.

Audio oglašavanje koje koristi karakteristike poput odvijanja priče, osećaja mesta i dramatične intimnosti, stvara više pozitivnih emocija i privlači pažnju šire publike (nešto što je ključno za trajne efekte brenda) i formira jača sećanja (podižući svest o oglašavanju).

***

„Prvi put smo prilagodili kreativne principe iznesene u IPA publikacijama Orlanda Vuda Lemon and Lookout da bismo uzeli u obzir jedinstvenost zvuka kao medija“, rekao je Endru Tindal, autor Listen Up! i globalni direktor u Sistem1.

U „Listen Up! pokazujemo kako iskoristiti poverenje i intimnost radija za stvaranje dugotrajnih poslovnih efekata ne zahtevajući pažnju, već privlačenjem pažnje upotrebom glasa, dijaloga, muzike i drame. Pokazujući koliko dobro izvedeno samo audio oglašavanje može biti jednako moćno kao audio-vizuelno oglašavanje i važnost korišćenja emocionalnijih kreativnih karakteristika desnog mozga u optimizaciji njegovog efekta, Sistem1 ispitivanje audio kreativnosti zasnovano na podacima ima potencijal da transformiše stavove prema audio oglašavanju uopšte“, rekao je Mark Barber, direktor planiranja Radiocentar .

 

*

(Da biste preuzeli Listen Up! izveštaj, posetite https://sistem1group.com/listen-up

https://Britanko -and-radiocentre-unveil-groundbreaking-research-on-audio-advertising-effectiveness/?utm_medium=email&utm_campaign=Nevsletter%203%20Oct&utm_content=Nevsletter%203%203%2038d38d28d08d38d08d08d08d08d08d200 5aeea520887f&utm_source=Kampanja %20Monitor&utm_term=Pročitajte%20ovde)