Slavimo Svetski dan radija

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

13. 02. 2024

Slavimo Svetski dan radija

Svetski dan radija obeležava se danas! UNESKO je datum 13. februar ustanovio kao Svetski dan radija 2011. godine. Taj datum je odobran jer je 13. februara 1946. godine prvi put emitovan program Radija Ujedinjenih nacija.

Zvanična istorija novinarstva beleži 31. avgust 1920. kao datum zvaničnog rađanja radija kao medija. Tog dana u Pitsburgu je zvaničko počela sa radom radio stanica KDKA koja je imala potpun radio-program prilagođen slušaocima. Dve godine kasnije, 1922. godine u Londonu će se oglasiti BBC kao prva britanska radio-stanica sa programom. Potom će veliki gradovi širom Evrope dobiti svoje radio stanice, a Beograd 1924. godine, pre tačno 100 godina! Čestitamo!  

Doprinos Nikole Tesle razvoju radija je malo poznat jer se do 1943. godine smatralo da su njegovi nacrti za dizajn radija ustvari kopija Markonijevih. Međutim, dokazano je da je on još 1892. godine napravio nacrt za prvi radio! Ali i pored toga, Giljermo Markoni se smatra "ocem radija" jer je 1896. godine obavio prvi radio prenos, koji međutim nije slao glas već radio-signale. Ne treba zaboraviti ni Nemca Hajnrih Herz koji je otkrio elektromagnetni talas. Svakako prvi eksperimenti sa prenosom glasa su počeli tek posle 1900. godine.

Radio je i dalje najdinamičniji, najbrži i najinteraktivniji medij koji postoji, koji se adaptira promenama u 21. veku i nudi nove načine interakcije i komunikacije.  

image1 

Radio koristi oko 95% svetskog stanovništva jer tehnologija koju zahteva je pristupačnija i jednostavnija, pa radio prenosi mogu dosegnuti i do najudaljenijih zajednica. Prema istraživanjima čak 75% domaćinstava u zemljama u razvoju poseduje bar jedan radio prijemnik. Na globalnom nivou, radio ostaje najšire konzumiran medij.

Radio od osnivanja nastavlja da bude jedan od medija kome se najviše veruje i koji je najkorišćeniji medij na svetu, i to je podatak različitih međunarodnih izveštaja.

Svetski dan radija, Udruženje radio-stanica RAB SRBIJA i ove godine obeležava velikom promocijom radija kao medija. Preko 165 članica ovog udruženja danas u svojim programima puštaće specijalni džingl.  Takođe, pop pevačica Tijana Bogićević uputila je audio čestitku, a baš danas će da nam daruje novu pesmu ,,Kad odem”, u sklopu proslave Svetskog dana radija. Na taj način još jednom želi da istakne veliki značaj radio stanica u karijerama muzičara. 

RAB SRBIJA je starija od Svetskog dana radija što znači da ovo najveće radijsko udruženje u zemlji obeležava Svetski dan radija od samog uspostavnjanja ovog datuma za Svetskog dana radija.

RAB SRBIJA od svog osnivanja radi na stalnoj promociji radija kao medija, ali i na edukaciji svojih članova

Na kraju, podsećanje da je RAB SRBIJA ponosni partner Radiodays Europe, koji će ove godine biti održani u martu u Berlinu.

Srećan nam Svetski dan radija!