Maja Rakovic: RAB SRBIJA je postao veliki brend koji je sinonim za uspeh i poverenje

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

04. 02. 2024

Maja Rakovic: RAB SRBIJA je postao veliki brend koji je sinonim za uspeh i poverenje

Intervju sa Majom Rakovic, predsednicom RAB SRBIJA, povodom 15. rođendana ovog Udruženja.

Ove godine RAB SRBIJA obeležava 15 godina postojanja. Vi ste od samog osnivanja na čelu ovog medijskog udruženja, pa koji su bili najveći izazovi tokom deceniju i po postojanja i rada RAB SRBIJA?

 

 

- Udruženje RAB SRBIJA nastalo je sa jedinstvenim ciljem da ujedini i okupi lokalne i regionalne radio stanice Srbije da bismo zajedničkim snagama, uz konstantnu edukaciju i savetovanje, podigli nivo poslovanja - kako u kreiranju naših radijskih programa, tako i u kontekstu komercijalizacije radija. U tome smo i uspeli, održavajući i negujući međusobne odnose, ali i održavajući čvrste veze sa prijateljima iz ostalih medija: televizija, portala, medijskih agencija... U međuvremenu prepoznati smo i kao najveće medijsko udruženje, zbog čega smo uzeli aktivno učešće u radu na značajnim medijskim zakonima i regulativi. Udruženje RAB SRBIJA prepoznato je u regionu, ali i u evropskim okvirima kroz konstantnu saradnju sa Radio danima Evrope (Radio Days Europe). Na nedavnom skupu "RW23 Radio Workshop Budapest" u Budimpešti, gde smo odabrani da govorimo pred predstavnicima nekih od najvećih radio stanica Evrope, zaključili smo da "govorimo istim jezikom", odnosno da smo apsolutno u korak sa savremenim tendencijama radijskog programa. Svih ovih godina izazova je bilo mnogo, pre svega da naš glas bude prepoznat i uvažen, a sada kada smo osvojili i zaslužili svoje mesto, ponosni smo što možemo da utičemo na budućnost radija u Srbiji.

 A šta biste izdvojili kao najveći uspeh udruženja?

- RAB SRBIJA postao je veliki brend, koji je sinonim za uspeh i poverenje, a naš rast je konstantan tokom svih petnaest godina. Dokaz uspeha našeg udruženja su tradicionalni Radio dani RAB SRBIJA, koji su održavaju dva puta godišnje, uz više od 300 zvanica, predavače iz celog sveta i susrete sa najvećim muzičkim zvezdama. To su događaji koji se pamte i koji stvaraju neraskidive veze između radio stanica i naših prijatelja - predstavnika Vlade, stručnjake iz najvećih marketinških agencija, urednika dnevnih listova i televizijskih programa... U godini kada slavimo vek radija, u našoj zemlji RAB SRBIJA prepoznat je kao apsolutni lider u radijskoj i medijskoj industriji, što je naš najveći ponos.

RAB SRBIJA je brojno i veoma aktivno medijsko udruženje. Imate čak 169 članica i tu su i male lokalne ali i velike regionalne radio-stanice. RAB SRBIJA dva puta godišnje organizuje Radio-dane, kao i obuke i seminare za sve svoje članove, radite svake godine izbor za najbolje reklame i džinglove... Koliko je teško održati jedinstvo i članstvo na okupu i konstantno ih motivisati da budu što bolji na tržištu?  

- Harmonične i prijateljske odnose između svih članica našeg Udruženja uspeli smo da stvorimo uz jasan i profesionalan pristup ka svima i uz isticanje da su mogućnosti podjednake za sve, u sve to ulažući puno ljubavi prema poslu koji radimo. To je atmosfera koja nepromenljivo traje sve ove godine, a kao i u svakom prijateljstvu koje se neguje, poštovanje i ljubav neprestano rastu. Ukazujući na pozitivne primere oko nas i gradeći odnose od kojih svi imamo mnogo benefita, uspeli smo da na najvišem nivou održimo motivaciju da zajedno uspemo.

 

Koji su dalji planovi i ciljevi RAB SRBIJA, odnosno, na čemu će udruženje raditi i za šta će se zalagati u narednom periodu?

- Sada smo u periodu koji je jako dobar za radio. Zahvaljući digitalizaciji i uvođenju 5G mreže, radijski program će biti još dostupniji svima, kako kroz FM, tako i kroz digitalne platforme. To nam svima daje još veće mogućnosti da proširimo svoja tržiša i nametnemo se kao lideri u svojim sredinama. Zbog svega toga nastavićemo da aktivno govorimo o ogromnom značaju radija u životu savremenog čoveka. Osim što je zaista i dalje najbrži, radio je medij kome se najviše veruje. To nam daje veliku prednost u odnosu na ostale, što nas stavlja u ulogu kreatora kompletne medijske slike društva. U eri digitalizacije, radio zauzima lidersku poziciju stvarajući na taj način pogodno tlo za dalji razvoj i napredak.

Za kraj, koja bi bila Vaša poruka radio-stanicama?

- Samo dok smo zajedno možemo da sanjamo velike snove. Radio je prijatelj svojih slušalaca, a baš tako smo i mi smo jedni drugima najbolji prijatelji.