Pušten u rad sistem „Pronađi me“

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

25. 10. 2023

Pušten u rad sistem „Pronađi me“

U Srbiji je danas pušten u rad sistem „Pronađi me“ za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica.

U Srbiji je danas pušten u rad sistem „Pronađi me“ za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica. Sve članice RAB Srbija su danas u svojim programima pustile ovo obaveštenje.

Hitno obaveštavanje podrazumeva slanje poruke o nestanku deteta sa svim relevantnim informacijama i to putem TV i radio programa. Osim preko medija, obaveštenja o nestaloj deci biće deljena građanima i putem SMS poruka, kao i na aerodromu „Nikola Tesla“. Obaveštenja će biti vidljiva i na svim autobuskim i železničkim stanicama koje imaju tehničku mogućnost emitovanja ovakvih poruka.

Kada su u pitanju mediji, pravnilnik REM-a predviđa da oni po prijemu obaveštenja o nestalom detetu, isto emituju bez odlaganja i izmene. U narednih osam sati u obavezi su da obaveštenje emituju na pola sata, a nakon toga na sat vremena. Obaveza prestaje nakon 48 sati.

image1 

Sistem „Pronađi me“ zvanično je pustio u rad predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a kojim je prvi put, iz Komandno-operativnog centra MUP-a, poslata poruka građanima o pokretanju sistema.