Specijalno priznanje za RAB SRBIJA

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

16. 10. 2023

Specijalno priznanje za RAB SRBIJA

Udruženje radio-stanica RAB SRBIJA dobilo je specijalno priznanje od poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković za kontinuirano, posvećeno i profesionalno izveštavanje o ženama i devojčicama iz ruralnih oblasti.

Udruženje radio-stanica RAB SRBIJA dobilo je specijalno priznanje od poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković za kontinuirano, posvećeno i profesionalno izveštavanje o ženama i devojčicama iz ruralnih oblasti.

Povodom 14. oktobra, Međunarodnog dana žena sa sela poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, zajedno sa gostima i dobitnicima priznanja, učestovala je na Festivalu žena i devojčica sa sela i na konferenciji na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati i aktivnosti projekta pod nazivom ,,Unapređenje položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima“, a koju je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti sprovodio u saradnji sa Agencijom UN za rodnu ravnopravnost UN Women i uz podršku ambasade Norveške u Beogradu u okviru inicijative „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji“.

 - Samo jaka, osnažena i samosvesna žena može doprinositi svojoj zajednici, ali i šire. Pokazali smo i da istrajnošću, upornošću, snagom i verom, zajedničkim i posvećenim radom možemo uticati i na promenu predstave žene sa sela. Ove žene imaju veliki potencijal, one su vredne, pametne, sposobne i odgovorne, i imaju šta da kažu mnogim devojčicama i mladićima - kazala je Brankica Janković.

Festival žena i devojčica sa sela okupio je upravo učesnice pomenutog projekta, koje su podelile iskustva i razgovarale o daljoj saradnji i održivosti ostvarenih rezultata.

Festival i konferencija su održani u Start-Up Centru naučno-tehnološkog parka u Čačku, a tom prilikom su uručena i specijalna priznanja redakcijama koje su i tokom 2023. godine kontinuirano, posvećeno i profesionalno izveštavale o ženama i devojčicama iz ruralnih oblasti.

image1  image2 

Pored Udruženja radio stanica RAB SRBIJA priznanje su dobili i emisija ,,Ovo je Srbija” RTS-a, Politika, Blic Žena, Kurir TV i portal Telegraf.

U obrazloženju je navedeno da su se nagrađeni ,,izdvojili jer su redovno, posvećeno i sa razumevanjem izveštavali u proteklom periodu o ženskom preduzetništvu i stvaralaštvu, ali i o položaju i pravima žena i devojčica u seoskim i poljoprivrednim domaćinstvima. Iz njihovih priloga i tekstova shvatali smo šta zaista znači živeti na selu u ovo savremeno doba. Imali smo priliku da se upoznamo sa brojnim izazovima i saznamo za mnoge probleme sa kojima se one suočavaju, a potom i da tragamo i nalazimo rešenja. Zahvaljujući medijima, u pričama iz života i rada žena i devojčica iz ruralnih sredina mnogo puta su i mnogi od nas pronalazili inspiraciju i lični motiv”.

- Velika mi je čast da u ime RAB SRBIJA, našeg najvećeg udruženja radio-stanica na čijem sam čelu već petnaest godina, primim priznanje za podršku ovako lepom projektu kao što je osnaživanja žena sa sela. Radio kao medij i jeste pretežno okrenut ženama i devojkama koje nas i najviše slušaju u Srbiji, pa tako  nije ni slučajno što je žena na čelu najvećeg radijskog udruženja u zemlji. Zahvaljujem vam na prepoznavanju značaja radio-stanica za širenje informacija, jer na kraju, radio je medij kojem se najviše veruje – izjavila je Maja Rakovic, predsednica Udruženja RAB SRBIJA.

U okviru festivala i obeležavanja Međunarodnog dana žena sa sela, održana je izložba ženskog stvaralaštva i proizvoda članica udruženja žena sa sela, korisnica projekta „Unapređenje položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima“, a posetioci su bili u prilici da vide i postavku fotografija napravljenih pomoću veštačke inteligencije i kreativnosti braće Zamurović.