Dodeljene nagrade V(RAB)AC 2023

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

13. 10. 2023

Dodeljene nagrade V(RAB)AC 2023

RAB SRBIJA nagradila autore najboljih radijskih reklama i džinglova u četiri kategorije.

Svečana dodela nagrada VRABAC 2023 upriličena je u četvrtak, 12. oktobra u IN Hotelu u Beogradu, u organizaciji Udruženje radio-stanica RAB SRBIJA.

RAB SRBIJA je nagradila autore najboljih radijskih reklama i džinglova u četiri kategorije: najbolji identifikacioni džinglovi, najbolji pevani džinglovi i pevane reklame i najbolje reklame u kategorijama do 20 sekundi i do 40 sekundi. Reč je o jedinom priznanju tog tipa koje se dodeljuje u našoj zemlji.

image1   

Predsednica Udruženja radio-stanica RAB SRBIJA Maja Rakovic rekla je da udruženje, na čijem je čelu, već dvanaesti put organizovalo dodelu nagrade VRABAC a sve s ciljem da se radio reklame podignu na jedan svetski nivo, a da su u tome i uspeli potvrđuju slušaoci koji danas više ne menjaju stanicu kada krenu reklame.

- Reklame se danas slušaju i pamte i osim što pružaju informaciju o proizvodu one i zabavljaju slušaoce, pa imamo potpuno novu dimenziju u reklamiranju. Kada slušamo radio-reklamu mi zamišljamo mnogo slika, stvaramo u glavi svoje filmove…Ono što je najvažnije slušaoci više ne menjaju stanicu kada počnu reklame na radiju, za razliku od televizijskih reklama. Moram da istaknem i da se radio kao medij najuspešnije prilagodio i iskoristio sve savremene kanale komunikacije na najbolji način, pa nas ima i na internetu, društvenim mrežama, aplikacijama.., svuda. Ljudi koji se bave radijom stalno uče i dograđuju svoje znanje. Radio je i medij kome se najviše veruje i ponosna sam kao predsednica udruženja radio stanica na to što to poverenje neprekidno opravdavamo i što nam je kvalitet uvek na prvom mestu – rekla je Maja Rakovic. 

image6   image3 

Ovogodišnji stručni žiri bio je u sastavu: Ana Stanić (kantautorka), Nataša Raketić (urednik na Radio Beogradu 1) i Ljubica Marinović (Group Account Director Luna/TBWA).

Predsednica žirija Nataša Raketić rekla je da je žiri ove godine imao težak ali lep zadatak jer su nijanse odlučivale o pobednicima u sve četiri kategorije. 

- Na RAB-ov ovogodišnji konkurs su stigla prava mala umetnička audio-dela. Kao neko ko radi na radiju moram da kažem da je fantastično to kako su kolege uspele da u kratkim slotovima od 20, 30 i 40 sekundi naprave takav sadržaj da slušaoci za tih 20 sekundi mogu da zamisle čitav film. U reklami za krofne, na primer, čovek koji čita reklamu toliko slatko mljacka da lako zamislite i tu krofnu, pa čak i ukus. E, to su dobre reklame. Imamo i trud i sofisticiranost u izradi i to se posebno primećuje kod lokalnih radio-stanica gde budžeti za izradu reklama nisu veliki, a entuzijazam i ideje jesu. Oni mogu da stanu rame uz rame sa velikm marketinškim agencijama, te ja očekujem sledeće godine još veći broj reklama lokalnih stanica koje će na ovom konkursu pokazati svoje autorske i produkcijske kapacitete – rekla je Nataša Raketić.   

Glumac i koautor u više pozorišnih predstava Dragoljub Mićko Ljubičić i osnivač i vlasnik preduzeća “Tim talenata” koje je osvojilo dva zlatna Vrapca zahvalio je na nagradama i rekao:

image5  image9 

- Drago mi je što smo se okupili povodom moje najveće ljubavi a to je radio. Tamo sam počeo i bez obzira šta sam sve radio kasnije tokom života, radio je ostao jedan pravi izazov za maštu i to je nezamenjiva kategorija. Danas u vreme vizuelne ekspanzije, veštačke inteligencije i slično ostaje nam radio koji nama slušaocima daje zamišljene slike kada slušamo reklame i to mi i pravimo na najbolji naš način. Zahvaljuem svima na nagradama – rekao je Mićko Ljubičić.

image2   image11 

U konkurenciji najboljih ID džinglova nagrade su osvojili:

1. Zlatni VRABAC - NAXI Banker radio (Niš) za džingl „Bezbednost dece u saobraćaju“  

image13 

2. Srebrni VRABAC - Reklamna agencija Poenta (Sremska Kamenica) za džingl „SFRJ kafa“

image14 

3. Bronzani VRABAC - TOP FM (Beograd) za ID džingl

image15 

U konkurenciji najboljih pevanih reklama i džinglova:

1. Zlatni VRABAC - Tim talenata (Beograd) za reklamu „LM TOX“

image17 

2. Srebrni VRABAC - Ovation BBDO (Beograd) za reklamu „Štark i osmeh je tu Mix“

image18 

3. Bronzani VRABAC - Ovation BBDO (Beograd) za reklamu „Patelina piletina“

  image19

U konkureniciji radio-reklama do 20 sekundi nagrade su osvojili:

 1. Zlatni VRABAC - NAXI radio (Beograd) za reklamu „BeotelNet“

image20 

2. Srebrni VRABAC - NAXI Banker radio (Niš) za reklamu „AS Trgovina“

image21 

3. Bronzani VRABAC - Reklamna agencija Poenta (Sremska Kamenica) za reklamu „Capriolo“

image22 

U konkurenciji radio-reklama do 40 sekundi nagrade su osvojili:

1.  Zlatni VRABAC - Tim talenata (Beograd) za reklamu „Bosh auto delovi“

image23 

2. Srebrni VRABAC - MullenLowe and Friends (Beograd) za reklamu „MOL Fresh Corner“

image24 

3. Bronzani VRABAC - Ami NAXI radio (Kikinda) za reklamu „Fizio Banat“