Panel: Šta nam donose novi medijski zakoni?

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

06. 10. 2023

Panel: Šta nam donose novi medijski zakoni?

Zamenik predsednika RAB SRBIJA Ferenc Berček ukazao je na to da treba izmeniti Nacrt Zakona o elektronskim medijima jer pojedini suštinski problemi proizilaze iz njega, a tiču se rada radio-stanica.

Panel diskusija pod nazivom “Šta nam donose novi medijski zakoni?” u organizaciji Koalicije za slobodu medija, nakon Niša je održana je ove nedelje u Beogradu, i diskutovalo se i o Nacrtu Zakona o elektronskim medijima, a prisutni su bili i predsednica RAB SRBIJA Maja Rakovic i zamenik predsednika RAB-a Ferenc Berček.

Naime, zakon je prvo trebalo da bude izmenjen i dopunjen, ali nakon što je evidentirano da se više od 70 odsto dela zakona koji treba da se menjaju odnose na REM, odlučeno je da se donese novi zakon.

Advokat Stevan Pajović koji je bio član Radne grupe za pisanje novog zakona, kazao je da na primer stroži kriterijumi ko može biti član REM-a možda neće doprineti da ovo telo bolje radi.

"Plašim se da mnogo očekujete od kriterijuma za izbor članova Saveta REM-a. Vlast će uvek da nađe ljude koji će ispuniti te kriterijume"", rekao je Pajović i dodao da su ti kriterijumi kao što je na primer deset godina novinarskog iskustva u određenoj oblasti - samo formalnost.

Pajović je naglasio da se nisu svi članovi radne grupe koja je oformljena radi donošenja novih medijskih zakona, usaglasili u vezi sa svim zakonskim rešenjim ali da je postojeći zakon bio dobar i u skladu sa evropskim standardima.

"Postoji dilema o nekim pitanjima u zakonu. Imali smo tri meseca da izgradimo zakon. Strategija je rekla da treba da se nađu novi izvori finansiranja REM-a kako bi se on distancirao od pružalaca medijskih usluga, kako bi bio nezavisan", rekao je Pajović.

Istakao je da REM "živi" od četiri najveće televizije, ali da nijedno drugo rešenje nije pronađeno. Dodao je i da REM nema dovoljno novca u svom budžetu i da trenutna medijska strategija predviđa da se pronađu novi izvori finansiranja, ali i da se polemiše u vezi sa tim da li će novi način finansiranja biti republički budžet.

"Nismo se usaglasili na radnoj grupi u vezi sa pitanjem lokalnih medija. Strategija je rekla da će lokalni mediji moći da se sačuvaju tako što će biti omogućeno da formiraju medijske mreže putem kojih će moći da konkurišu nacionalnim pružaocima medijskih usluga, kod oglašivača i tako dalje", rekao je on.

Dodao je da ima mesta za unapređenje zakona ali da bi voleo da se što veći broj ljudi uključi i da se dobiju pisane primedbe i komentari na kraju ovog procesa.

Zamenik predsednika RAB SRBIJA Ferenc Berček ukazao je na to da se se veliki deo svih javnih raprava koje se vode o Nacrtu Zakona o elektronskim medijima odnosi na jednu ili dve teme poput REM-a i Saveta za štampu, a da se gotovo ne govori o pojedinim suštinskim problemima koji proizilaze iz takvog predloga zakona, a koje imaju vlasnici radio-stanica.

,,Mi ćemo tražiti da se izmeni član 63 u Nacrtu Zakona o elektronskim medijima. On sada predviđa da radio-stanice mogu samo 60 odsto da koriste pokrivenost sa svojim FM signalom, što je po nama nedovoljno. Pojedine lokalne radio-stanice tako ne mogu sa signalom da pokriju ni celu svoju teritoriju“ rekao je Berček.

Na kraju, jedno od pitanja konferencije bilo je i da li je postojeći Zakon o elektronskim medijima pravno gledano "dobar", na šta su se učesnici panel diskusije usaglasili da jeste, samo što je bilo potrebno da se on i primenjuje.