Radio ključan za rast brenda na lokalnom tržištu

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

25. 09. 2023

Radio ključan za rast brenda na lokalnom tržištu

Prema nedavnom istraživanju Katz Radio Group, lokalizacija radio poruka dovodi do povećane pažnje i uticaja među slušaocima. Sigurno je da se deo efikasnosti lokalnog radija može pripisati vezi koju dele lokalni radijski voditelji i njihovi slušaoci.

Izraz „Misli globalno, deluj lokalno“ popularizovao je pokret za očuvanje životne sredine 1970-ih godina prošlog veka, ali je danas relevantan za trgovce koji žele da podstaknu razvoj brenda.

Bez obzira na veličinu i obim brenda, krajnja tačka kupovine i potrošnje često je unutar lokalne zajednice.

U nedavnom izveštaju CMO Saveta zasnovanom na anketi više od 140 marketinških lidera, trećina ispitanika kaže da 40 ili više procenata prihoda njihove kompanije dolazi od lokalnih poslovnih partnera. Ipak, navodi se u izveštaju, manje od 30% malih preduzeća se u potpunosti oporavilo od pandemije. Izveštaj naglašava odgovornost nacionalnih brendova da podstaknu lokalnu tražnju da povećaju prihod i pomognu učinku lokalnih partnera.

Lokalna veza

Čak 89% radio slušalaca veruje da je jedna od primarnih prednosti radija njegov lokalni osećaj, a značaj prisustva lokalnog sadržaja među slušaocima je u porastu, za 33% u poslednjih pet godina, prema istraživanju Jacobs Media Techsurvey iz 2023. Uparite to sa otkrićem Horizon Media da 72% odraslih ceni brendove koji pokušavaju da upoznaju lokalnu kulturu i zajednicu i radio postaje očigledan put za brendove da podstaknu lokalni angažman i akciju.

Prema nedavnom istraživanju Katz Radio Group, lokalizacija radio poruka dovodi do povećane pažnje i uticaja među slušaocima. Studija je testirala generičke i lokalizovane verzije audio oglašavanja za maloprodaju, brend osiguranja i pružaoca zdravstvenih usluga u različitim geografskim oblastima. Studija je otkrila da, iako je svaki oglas poboljšao nameru kupovine, oglasi koji su uključivali lokalne elemente u proseku su imali povećanje efikasnosti za 24%.

Sigurno je da se deo efikasnosti lokalnog radija može pripisati vezi koju dele lokalni radijski voditelji i njihovi slušaoci. „Zamislite da uzmete telefon i pozovete prijatelja i ćaskate dva puta mesečno nekoliko godina“, rekao je Dejmon Amendolara, voditelj emisije DA za CBS Sports Radio, za Barrett Sports Media u nedavnom intervjuu.

 „S obzirom na to koliko danas šaljemo poruke i koliko retko zovemo jedni druge, pozivalac u radio emisiji može zapravo imati bližu vezu sa vama nego neki od vaših prijatelja ili članova porodice. Redovno slušanje glasa te osobe stvara duboku vezu." Brendovi mogu da iskoriste ove veze na autentičan način za efikasnije kampanje.

 Uključivanje u zajednicu – primer Nissan

Angažovanje zajednice i iskustveni marketing mogu izgraditi jake veze i podstaći pozitivan imidž brenda. Radio je verovatno pionir iskustvenog marketinga za masovnu publiku kroz događaje uživo koji pružaju zabavu i informacije lokalnim zajednicama. A sada kada se događaji uživo vraćaju nakon vrhunca pandemije COVID-19, brendovi mogu da iskoriste inkluzivno iskustvo događaja koji se održavaju na radiju kao što su muzički festivali, prikupljanje sredstava i žurki kako bi izgradili odnose, povećali potražnju za lokalnim proizvodima i uslugama i, na kraju, podstaknu rast za svoje lokalne poslovne partnere.

Zaista, kada brendovi maksimalno iskoriste ono što radio nudi, rezultati mogu i da premaše očekivanja.

Nissan je 2022. godine, u saradnji sa iHeartMedia, Black Effect Podcast mrežom i popularnim voditeljem i podkasterom Charlamagne Tha God, pokrenuo kampanju u kojoj su pozivali studente sa istorijski crnih koledža i univerziteta (HBCU) da se prijave za događaj posvećen revolucionarnom mentorstvu fokusiranom na profesije u nauci, tehnologiji, inženjeringu, umetnosti i matematici (STEAM). Ogromna većina studenata HBCU-a koji su učestvovali naznačili su da je događaj ispunio ili premašio njihova očekivanja i pružio nezaboravno iskustvo učenja.

Lanae Jackson, viši menadžer multikulturalne marketinške strategije u Nissan-u, govoreći na konferenciji ANA Advances in Measurement 2023, rekla je da je kampanja „postigla bolje rezultate nego što su ikada mogli zamisliti“. Kombinacija napora da se promoviše događaj koji sponzoriše Nissan uz platforme iHeartMedia i Charlamagne Tha God, uključujući radio, digitalne i društvene medije i podkaste, ne samo da je doveo do ogromnog porasta za automobilski brend, nego je takođe doprineo učvršćivanju posvećenosti brenda povećanju zastupljenosti crnaca u karijerama vezanim za STEAM.

 Lokalni doseg, globalni rezultati

Koncept globalnog razmišljanja i lokalnog delovanja spaja globalne aspiracije brendova sa relevantnim lokalnim vrednostima.

Kako potrošači nastavljaju da traže lokalna preduzeća i preferiraju brendove koji razumeju nijanse njihove zajednice, brendovi koji razvijaju odnos sa ovim zajednicama i na nacionalnom nivou kroz moć svojih lokalnih i nacionalnih radio partnera će nesumnjivo postići održivi rast.

 

Izvor: https://radiomatters.org/index.php/2023/08/08/using-radio-to-drive-growth-in-local-markets/