Pravilnik o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnog lica stupio je na snagu

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

22. 09. 2023

Pravilnik o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnog lica stupio je na snagu

Mediji su dužni da po prijemu informacije o nestanku deteta, a koju će dobiti od nadležnog ministarstva, bez odlaganja emituje.

Pravilnik o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnog lica stupio je na snagu i zvanično se primenjuje, saopštilo je Regulatorno telo za elektronske medije (REM).

Pravilnikom se uređuje način ispunjavanja obaveza pružalaca medijskih usluga u vezi sa načinom emitovanja obaveštenja o nestanku maloletnog lica, a u cilju prikupljanja informacija koje mogu pomoći u traganju i pronalasku deteta.

Pružaoci medijske usluge dužni da po prijemu informacije o nestanku deteta, a koju će dobiti od nadležnog ministarstva, bez odlaganja emituje.

 Obaveštenje o nestanku deteta pružalac medijske usluge dužan je da emituje u trajanju od najmanje 20 sekundi i da to obaveštenje objavljuje u narednih 48 sati, i to u prvih osam sati od trenutka dostavljanja obaveštenja na svakih 30 minuta, a posle toga na svakih 60 minuta, navodi se u ovom pravilniku REM-a. Nakon 48 sati od prve objave prestaje obaveza daljeg objavljivanja obaveštenja.

Istovremeno, sa prekidom emitovanja poruuke o nestalom detetu , a u cilju zaštite podataka ličnosti, mediji su dužni da, bez odlaganja, obrišu sve podatke iz obaveštenja o nestalom licu.

Ministarstvo telekomunikacija i informisanja učestvovalo je u izradi ovog pravilnika, sve u cilju, prikupljanja informacija koje mogu biti od pomoći u sprovođenju mera traganja za maloletnim licem i u njegovom pronalaženju.

Pravilnik: http://www.rem.rs/uploads/files/Podzakonska%20regulativa/Pravilnik%20o%20hitnom%20obavestavanju%20javnosti%20o%20nestanku%20maloletnog%20lica.pdf