Javna rasprava u Nišu: RAB traži izmenu nacrta zakona

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

21. 09. 2023

Javna rasprava u Nišu: RAB traži izmenu nacrta zakona

Okrugli sto u Nišu u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima održan je juče na kojem su prisustvovali i predstavnici RAB SRBIJA.

Okrugli sto u Nišu u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima održan je juče na kojem su prisustvovali i predstavnici RAB SRBIJA. 

U Nišu su juče bili brojni članovi RAB SRBIJA, vlasnici i urednici radio-stanica, ali i predsednica RAB-a Maja Rakovic, zamenik predsednika Ferenc Berček, član Saveta RAB-a Mario Radojković, advokat udruženja Đorđe Kujović.  

image4 

Predsednica RAB-a Maja Rakovic rekla je da će članovi RAB SRBIJA prisustvovati svakoj javnoj raspravi, a da je ova u Nišu bila konstruktivna.

- Mi smo uspeli argumentovano da obrazložimo naš predlog, tako da imamo obećanje da će da se posebno o član 63 zakona raspravlja i na sledećoj javnoj raspravi koja će biti održana u Novom Sadu. Mi  tražimo da radio -stanice mogu signalom pokriti svoju zonu 100 odsto, a ne kao što trenutno stoji u predlogu 60 odsto. Ovo je član koji je potpuno „tehničke“ prirode i odnosi se samo na radio-stanice i FM emitovanje. Postoje dobra rešenja u EU koje ćemo mi predstaviti i tražiti da uđu i u naš zakon. Kada mi dobijamo dozvole za rad i radio frekvenciju, nama se to dodeljuje za potpunu pokrivenost signala od 100 odsto, tako da i očekujemo da pokrivanje zone servisa bude sto odsto – kaže Maja Rakovic. 

  image3 

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je juče u Nišu, između ostalog, istakao da se po prvi put zakonodavna vlast, odnosno nadležni odbori Narodne skupštine Srbije i Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, isključuju iz procesa predlaganja kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, navodi se u saopštenju.

image2 

Umesto te dve skupštine, kako je objasnio, predlaže se da se to poveri nezavisnim institucijama – povereniku za rodnu ravnopravnost i zaštitniku građana, dok bi jednog člana predlagalo udruženje izdavača elektronskih medija.

Nacrtom zakona o javnom informisanju i medijima potpunije je definisan javni interes u oblasti javnog informisanja, dok Nacrt zakona o elektronskim medijima, pored harmonizacije sa revidiranom Direktivom o audiovizuelno-medijskim uslugama iz 2018. godine i ispunjenosti pretpristupnih obaveza iz Poglavlja 10, stvara preduslove za postizanje veće nezavisnosti i profesionalnosti REM-a, a time i boljeg regulisanja tržišta elektronskih medija.

image1 

Predviđeno je uspostavljanje Jedinstvenog informacionog sistema za sprovođenje i praćenje sufinansiranja projekata u oblasti javnog informisanja, što će umnogome uticati na transparentnost ovog procesa. Pored postojećeg Registra medija, nacrtom zakona ustanovljava se i Evidencija proizvođača medijskih sadržaja.

Naredne javne rasprave biće organizovane u još dva grada – 27. septembra u Novom Sadu i 4. oktobra u Kragujevcu.