Otvorena javna rasprava o medijskim zakonima

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

14. 09. 2023

Otvorena javna rasprava o medijskim zakonima

Predstavnici RAB SRBIJA učestvovali su juče na prvom okruglom stolu u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima, koji je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija organizovalo u Beogradu.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević ali i predstavnici RAB SRBIJA učestvovali su juče na prvom okruglom stolu u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima, koji je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija organizovalo u Beogradu.

Ministar je na početku istakao važnost ova dva nacrta zakona, koji su napisani u skladu sa Strategijom razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine. On je rekao da se vrlo posvećeno radilo na predlozima pomenutih nacrta, temeljno, uz nastojanje da se uvaži svako mišljenje koje bi moglo da bude relevantno kako bismo dobili što je moguće bolja zakonska rešenja.

,,Bez jakog i pravednog medijskog zakonodavstva, ne možemo nastaviti da unapređujemo medijsku scenu u Srbiji”, ukazao je Jovanović.

Ministar je naglasio da garantuje da će svaki predlog koji može da unapredi predložene nacrte zakona o javnom informisanju i zakona o elektronskim medijima biti prihvaćen.

Na prvom okruglom stolu u Privrednoj komori Srbije bili su i predstavnici RAB SRBIJA: predsednica Maja Rakovic, zamenik predsednika Ferenc Berček, član Saveta RAB-a Mario Radojković, advokat RAB-a Đorđe Kujović i brojni članovi RAB SRBIJA. Svi oni su aktivno učestvovali u javnoj raspravi.

,,Aktivno smo učestvovali u javnoj raspravi i izneli svoje primedbe i sugestije. Govorili smo na teme: položaj medijskih radnika, o propisanim snagama i dozvoljenoj pokrivenosti FM signala, ali i o muzičkim sadržajima na radiju” rekla je predsednica RAB Srbija Maja Rakovic.     

***

Nacrtom zakona o javnom informisanju i medijima, između ostalog, potpunije je definisan javni interes u oblasti javnog informisanja i bliže je uređen rad izdavača medija čiji su osnivači saveti nacionalnih manjina, kao i detaljno uređen postupak projektnog sufinansiranja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Predviđeno je i uspostavljanje Jedinstvenog informacionog sistema za sprovođenje i praćenje sufinansiranja projekata u oblasti javnog informisanja, što će umnogome uticati na transparentnost ovog procesa.

Pored postojećeg Registra medija, nacrtom zakona ustanovljava se i Evidencija proizvođača medijskih sadržaja.

Nacrtom zakona o javnom informisanju i medijima pruža se i radnopravna zaštita novinarima, u skladu sa propisima iz oblasti radnog prava, a kojom se pojačava osnov za zaštitu profesionalnog novinarskog integriteta od zloupotreba zakona i šikaniranja u cilju sprečavanja slobode javnog informisanja.

image1

Nacrt zakona o elektronskim medijima, pored harmonizacije sa revidiranom Direktivom o audiovizuelno-medijskim uslugama iz 2018. godine i ispunjenosti pretpristupnih obaveza iz Poglavlja 10, stvara preduslove za postizanje veće nezavisnosti i profesionalnosti Regulatornog tela za elektronske medije (REM), a time i boljeg regulisanja tržišta elektronskih medija.

U predmetnom tekstu Nacrta zakona o elektronskim medijima ojačana je organizaciona, funkcionalna i finansijska nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije, unapređena njegova profesionalnost, kao i odgovornost prema javnosti.

Uspostavljeni su novi organi: Savet - organ odlučivanja, i direktor - organ zastupanja, kao i određeni jasni kriterijumi za izbor članova Saveta, koji su značajno pooštreni u odnosu na trenutni zakon.

Bitno je napomenuti i da su promenjeni ovlašćeni predlagači za članove Saveta Regulatora (umesto dosadašnjih skupštinskih odbora predlog je da to budu Poverenik za ravnopravnost, Zaštitnik građana i udruženja izdavača elektronskih medija), da je trajanje mandata ograničeno na šest godina i da nije dozvoljen reizbor.

Takođe, Nacrtom zakona o elektronskim medijima posebna pažnja je posvećena zaštiti maloletnika propisivanjem sadržaja koji mogu teško naškoditi razvoju maloletnika, vremenskim ograničenjima za neprikladne sadržaje, kao i njihovom učestvovanju u programskom sadržaju.

Definisan je rijaliti program, propisano je šta je nepodesan rijaliti program za maloletnike i šta je zabranjeno prikazati u rijaliti programu.

Pooštrene su i sankcije za nepoštovanje odredbi koje se odnose na zaštitu maloletnika.

***

Udruženje radio-stanica RAB Srbija poziva sve kolege da se uključe u javnu raspravu.

Naredni okrugli stolovi biće u još tri grada: 20. septembra u Nišu (11 časova, Oficirski dom, Orlovića Pavla BB), 27. septembra u Novom Sadu (11 časova, Skupština grada Novog Sada, Velika sala na I spratu, Žarka Zrenjanina 2, ulaz III) i 4. oktobra u Kragujevcu (11 časova, Zgrada uprave grada, Skupštinska sala, Trg slobode 3).