Lokalne radio-stanice: Opstanak i budućnost

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

28. 11. 2022

Lokalne radio-stanice: Opstanak i budućnost

Šta su radio-stanice radile tokom pandemije i kako spremno dočekati najavljene ekonomske potrese, razgovarali su na panelu „Lokalne radio-stanice – opstanak i budućnost“ direktori i vlasnici stanica iz Segedina, Beograda, Niša, Smedereva i Kragujevca.

Na nedavno završenim 24. Radio-danima, koji su održani početkom novembra na Zlatiboru, jedan od zapaženih panela bio je i panel posvećen lokalnim radio-stanicama i njihovim marketinsškim strategijama i planovima.

Taman što se završio ekonomski potres kod nas i u svetu, koji je prouzrokovala pandemija korona virusom, počeo je rat u Ukrajini, a sada ekonomisti najavljuju ekonomsku krizu u 2023. godini.

Šta su radio-stanice radile tokom pandemije i kako spremno dočekati najavljene ekonomske potrese, razgovarali su na panelu „Lokalne radio-stanice – opstanak i budućnost“ direktori i vlasnici stanica iz Segedina, Beograda, Niša, Smedereva i Kragujevca.

Na samom početku, moderator Ferenc Berček, potpredsednik RAB Srbija, konstatovao je da će radio kao medij svakako preživeti.

- Radio će sigurno kao medij opstati, kao što je i do sada sve krize i izazove preživeo – kaže Berček.

Direktor Naxi Media Mix-a Nikola Kovačević podsetio je na ekonomsku krizu 2008. godine kada su kompanije prvo otpuštale zaposlene u svojim marketing službama. Kaže da je moguć takav scenario i danas, ali i da će radio-stanice i pored smanjenih budžeta opstati, baš kao što je slučaj bio i te 2008. godine.

- Naxi radio postoji skoro tri decenije i mi imamo dugogodišnje klijente koji zaista imaju rezultate od reklamiranja na našoj stanici. Ti klijenti znaju da im naš radio donosi veću prodaju, a tako je bilo čak i tokom pandemije – rekao je Nikola Kovačević. 

Jedan od predloga, koji se mogao čuti na panelu, upućenih radio-stanicama je i taj da tokom zimskih meseci rade kampanje na klizalištima u svojim mestima.

- To je odličan način za promociju radija, a lokalne-samouprave bi tako dobile bogate celodnevne  programe na klizalištima - objašnjava Kovačević.

image1

Milan Medenica, direktor Lux Naxi radija iz Smedereva podsetio je da je Smederevo industrijski grad, da nema veliko tržište ali i da njegov radio ne dobija sredstva od lokalne samouprave. 

 - Naš radio gotovo da ne dobija novac od projekata, što znači da živimo od reklama. Borba je jaka. Moramo da se borimo za klijente i da im stalno nešto novo nudimo. Moram da kažem i da ovo  okupljanje kolega na Radio-danima RAB-a, nama mnogo znači. Ovo je prilika da čujemo ideje, razmenimo mišljenja i krenemo u nove radne pobede – kaže Medenica. 

Nača Norbert, direktor Radija 88 iz Segedina, kaže da su tamošnje radio-stanice u nešto povoljnijoj situaciji jer je Mađarska tokom pandemije izašla u susret stanicama i oslobodila ih plaćanja dozvola za emitovanje i umanjila naknade za autorska prava.

- Kada je kriza mi više komuniciriamo s klijentima, jer i oni moraju više da komuniciraju sa svojim potrošačima. Oni nemaju drugog izbora… Jedna od naših akcija je bila nagradno reklamiranje za one firme koje u svojim prostorijama slušaju naš radio. To radimo jer očekujemo da će se te firme kasnije nama javiti za kampanje. Dalje, sve klijente koji imaju sa nama godišnje ugovore mi lično posećujemo i zajedno razvijamo strategije i pratimo šta se dešava po pitanju ekonomske krize. Komunikacija sa klijentima je vaoma važna – rekao je Nača Norbert.

image2

Milan Urošević, direktor Radija Stari Grad iz Kragujevca slično gleda na poslovne probleme, odnosno shvata ih kao poslovne izazove.

- Mi moramo da budemo najbolji. Ja krivce ne tražim u drugima. Moja stanica na konkursima ni ne učestvuje, ali me ni ne dotiče kada moja konkurencija dobije taj novac. Trudim se da radim i budem najbolji, odnosno da moja radio-stanica bude najslušanija, što sada i jeste – izjavio je Urošević.

On je dodao da je prilikom osnivanja radija, jedna od njegovih odluka bila i ta da firma ne radi na kompenzacije, već da se striktno drže cenovnika. Smatra da je to bila mudra odluka jer su ih klijenti svakako kontaktirali iz razloga što su najslušaniji. Urošević je dao savet kolegama iz manjih sredina:

- Predstavite vaš radio i vas kao stručnjake za marketing što vi i jeste i jasno im stavite do znanja da bez radija i vaše reklame ne mogu, što je i tačno. Mi često kada govorimo o problemima vidimo samo naše probleme, ali celo tržiše ima iste te probleme. Mi treba da ponudimo rešenje klijentima kako da unaprede posao kroz reklamiranje, a na taj način ćemo zajedno preduprediti krizu – poručio je Urošević.  

Direktor Naxi Banker radija iz Niša Mario Radojković smatra da je sada jedan od problema sa kojima se svi suoačavaju – inflacija. Podseća da stanice ne mogu konstantno podizati cene, jer bi to bilo preskupo i za klijente.  

- Koji bi bio naš odgovor na inflaciju? Ili da podignemo cene, ukoliko već nismo ili da radimo još više i bolje, što je moj savet. Ne smemo nemi da posmatramo i ne reagujemo pravovremeno. Klijent je uvek zadovoljan kada reklama da efekta. Zato mi pričamo sa klijentima, smišljamo akcije i strategije, a upravo to savetujem i ostalim kolegama – zaključio je Mario Radojković.