Predstavljena baza podataka o medijskim konkursima

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

27. 01. 2022

Predstavljena baza podataka o medijskim konkursima

Država je od 2015. do 2021. godine sufinanasirala 13.967 medijskih projekata, a za projekte koje su u 2021. godini sufinansirali Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnosa sa verskim zajednicama i 152 lokalne samouprave izdvojeno je oko 13,7 miliona evra.

Država je od 2015. do 2021. godine sufinanasirala 13.967 medijskih projekata za 1.669 podnosilaca, rečeno je danas na predstavljanju baze podataka o konkursima za medijsko sufinansiranje koju je napravio Centar za održive zajednice.

Kako se navodi na sajtu Centra za održive zajednice, za projekte koje su u 2021. godini sufinansirali Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnosa sa verskim zajednicama i 152 lokalne samouprave izdvojeno je oko 13,7 miliona evra.

Za period od 2015. do 2021. oko 3.000 projekata finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja, 1.129 Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnosa sa verskim zajednicama i 9.926 lokalne samouprava.

image1

Među najvećim dobitnicima konkursa su Radio-televizija Novi Pazar sa nešto više od 2,6 miliona evra za 19 projekata, Radio-televizija Belle amie iz Niša sa 1,13 miliona evra za 142 projekta, Novosadska televizija sa nešto više od milion evra za 111 projekata, Sremska televizija iz Šida sa oko 970.000 za 35 projekata i Studio B sa oko 907.000 za 25 projekata.

Kako se navodi na sajtu Centra za održive zajednice, za projekte koje su u 2021. godini sufinansirali Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnosa sa verskim zajednicama i 152 lokalne samouprave izdvojeno je oko 13,7 miliona evra, a među gradovima koji su najviše sredstava izdvojili su Beograd, Niš, Novi Sad i Pančevo.

Zamenica šefa Misije OEBS Sara Groen istakla je na skupu da OEBS aktivno podržava Medijsku strategiju i da projektno sufinansiranje uprkos poteškoćama ostaje jedan od stubova u medijskom sistemu Srbije.

Ona je dodala da vrednost otvorenih podataka leži u njihovom korišćenju i da je važno otvoriti podatke kako bi se postigla transparentnost. Groen je istakla da OEBS podstiče saradnju medija, građana i civilnog društva.

Savetnica u Ministarstvu kulture i informisanja Dragica Blagojević izjavila je da je Ministarstvo tu da sluša sve sugestije i da je ideja da i sama institucija napravi platformu sa otvorenim podacima.

Ona je dodala da oni koji konkurišu svojim projektima kod Ministarstva znaju da svake godine postoji neka novina, te ukazala da od prošle godine svi medijski sadržaji koje je sufinansiralo Ministarstvo moraju da budu obeleženi i prepoznatljivi.

Na ovom skupu ispred RAB Srbija učestvovao je zamenik predsednika RAB-a Ferenc Berček.

 

 

Izvor: UNS/RAB Srbija