Nova uredba o državnoj pomoći medijima

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

24. 01. 2022

Nova uredba o državnoj pomoći medijima

Vlada Srbije donela je Uredbu o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći u oblasti javnog informisanja. Ona donosi značajne novine, a najveća je ta da ova pomoć ne ulazi u de minimis? Novina je finansiranje određenih projekata do 100 odsto.

Komisija za kontrolu državne pomoći objavila je danas na svom sajtu Uredbu o uslovima i kriterijumima usklađenosti države pomoći u oblasti javnog informisanja, a koje je usvojila Vlada Srbije.

Vlada Srbije donela je tu uredbu 21. januara, a ona se odnosi na dodelu državne pomoći u oblasti javnog informisanja.  Propisuje da je dozvoljeni udeo državne pomoći za televiziju do 50 odsto opravdanih troškova jednog projekta. Za štampane lokalne medije, radio i internet visina državne pomoći može biti i do 80 odsto opravdanih troškova. Novina je da 100 odsto može da bude pomoć države za projekte ,,za koje nije predviđena komercijalna eksploatacija” kao što su projekti namenjeni društveno osetljivim grupama ali i oni iz oblasti obrazovanja, nauke, zdravstva, projekti namenjeni nacionalnim manjinama i drugo.

De minimis?

U ovoj uredbi kada je reč o de minimisu stoji ,,Državna pomoć za javno informisanje može da se kumulira sa bilo kojom drugom državnom pomoći i de minimis pomoći koja se dodelčjuje za različite opravdane troškove it e pomoći mogu biti dodeljene nezavisno jedna od druge do maksimalno dozvoljenih iznosa i inteziteta u skladu sa zakonom, ovom uredbom i drugim potpisima kojima se uređuje kontrola državne pomoći”. Kako nam je objašnjeno, ovde je ključna reč – kumulira, a to znači da ova pomoć ne ulazi u de minimis, ovo je posebna vrsta pomoći namenjena javnom informisanju.

Šta su opravdani troškovi? 

Uredba donosi šta su opravdani troškovi - oni koji su nastali u vezi sa izradom medijskog sadržaja, a naročito obuhvataju zarade, troškove zakupa prostora, opreme, lokacije, uvođenje novih tehnologija, troškove upotrebe sopstvene imovine, istraživanja malog opsega koji imaju cilj bolje razumevanje navika korišćenja medija. Opravdani troškovi ne obuhvataju troškove izdavaštva, distribucije i promocije, piše u ovoj uredbi.

Državna pomoć ne sme da doprinese povećanju osnovnih sredstava korisnika, odnosno proširenju postojećih delatnosti, niti objedinjavanju medija (medijskoj koncentraciji) i osnivanju ili registrovanju novih učesnika na tržištu. Sredstva državne pomoći ne mogu da se koriste za druge namene, a naročito ne za proizvodnju drugih medijskih sadržaja (prelivanje sredstava).