Održani 21. Radio dani RAB SRBIJA

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

07. 07. 2021

Održani 21. Radio dani RAB SRBIJA

Posle više od godinu dana pauze i dva online izdanja Radio dana, članice RAB SRBIJA ponovo su se okupile na Zlatiboru u hotelu Mona na 21. Radio danima, koji su trajali od 04-og do 06-og jula.

Ovog puta u manjem broju i poštujući sve epidemiološke mere radio stanice članice RAB SRBIJA i gosti iz regiona i relevantnih institucija razmenili su iskustva koja nam je prošla godina donela, učili na predavanjima i družili se uz neformalne razgovore.

Radio dane je otvorila predsednica RAB SRBIJA, Maja Rakovic koja je pozdravila sve učesnike i izrazila sreću i uzbuđenje što smo se ponovo okupili i rekla da se nada da su online okupljanja preko aplikacije Zoom za nama i da ćemo od sada sve uspehe slaviti zajedno i kao i do sada okupljati se na Radio danima dva puta godišnje.

maja 

Maja Rakovic je podsetila na sve uspehe RAB SRBIJA u poslednjih godinu dana, istakla da Udruženje ima svoje predstavnike u Radnoj grupi za praćenje sprovođenja Akcionog plana za primenu Medijske strategije za period 2020-2025., u Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara i u Radnoj grupi za izradu radne verzije Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, što pokazuje da je RAB SRBIJA poštovano i uvaženo Udruženje čiji se glas čuje. Takođe, podsetila je prisutne da će nagrade V(RAB)AC za najbolje radijske reklame i džinglove ove godine biti dodeljene po deseti put, a da je od prošle godine uvedena i nagrada Radijski prijatelj godine. Dodela ove nagrade organizovana je online krajem prošle godine, a Maja Rakovic je ovom prilikom nagradu i uručila prvom dobitniku – Milošu Rajkoviću, medijskom stručnjaku, novinaru i piscu.

maja i rajkovic

Maja Rakovic je pozdravila sve goste koji su prisustvovali Radio danima, među kojima su bili predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, REM-a, Privredne komore Srbije, RATEL-a, Radiodays Europe, Udruženja za tržišne komunikacije, kao i kolege iz drugih udruženja. Na kraju je podsetila sve da se radio stanice članice RAB SRBIJA i dalje drže principa da se drže zajedno jer su tako jače i lakše odolevaju svim izazovima i otvorila Radio dane uz poruku RADIO JE PRIJATELJ.

 

Nakon otvaranja usledio je panel „Iskustva iz vremena pandemije – pravci razvoja nakon krize“ na kojem su učestvovali Tamara Mikuš (programska direktorka Šlager FM radija iz Budimpešte), Aleksandra Bakić Vujović (vd direktorka LjE Radio Andrijevica iz Crne Gore), Nataša Raketić (odgovorni urednik jutarnjeg programa Radio Beograd 1), Nikola Kovačević (direktor NAXI Media Mix iz Beograda), Vladimir Vučinić (CEO Radio Signal iz Novog Sada) i Predrag Filipović (vlasnik i glavni i odgovorni urednik IFM radija iz Topole).

panelisti 

Drugog dana Radio dana o Savremenim digitalnim platformama, njihovim mogućnostima i prednostima govorili su Zorana Bojičić (direktorka Sektora tehnike Radio Beograda), Graham Dixon (medijski stručnjak, nekadašnji direktor Euroradija i glavni urednik BBC Radio 3) i Lawrence Galkoff (direktor Radio Player-a iz Velike Britanije).

 

 

Nakon toga, mr Goran Peković (redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu) održao je veoma zanimljivu prezentaciju na temu „Trijumf tradicionalnh medija u digitalnom dobu“, nakon čega su Nikola Kovačević (NAXI Media Mix) i Mirjana Marčeta (RATEL) govorili o Tehničkom usklađivanju radio stanica sa aktuelnim propisima.

 

Radionica koja je izazvala veliko interesovanje bila je na temu „Kako napraviti dobar projekat“, a držala ju je Dragica Blagojević (savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja). Bila je to prilika da kroz rad, razgovor i konkretne primere (i dobre i loše) radio stanice prošire svojeznanje na temu pisanja projekata i uvide koje su najčešće greške koje prave. Radionica je trajala dva dana.

 

Poslednjeg dana Ivan Zeljkovic (radijski i TV voditelj i radijski stručnjak) potrudio se da kroz prezentaciju „Promena / Životni (ne)uspeh“ svima pruži dozu optimizma kroz razgovor o tome kako i posle teških situacija, kao što je za sve bila prethodna godina, stvari mogu da se preokrenu i da uvek postoji nešto što možemo da učinimo i promenimo.

Večeri su bile rezervisane za druženje uz muziku. Sa nama su bili Oliver Katić Trio i kao i uvek bend Boemi.

Kao i uvek, Radio dani su završeni Skupštinom na kojoj se razgovaralo o svemu onome što je iza nas, kao i planovima Udruženja za budućnost. 21. Radio dani RAB SRBIJA zatvoreni su uz zaključak da je to još jedan veliki uspeh i uz nadu da ćemo se ponovo okupiti u oktobru.

Galeriju fotografija možete pogledati OVDE.