Merenje slušanosti radija

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

03. 08. 2011

Merenje slušanosti radija

IPSOS, u saradnji sa IREXom, u ovoj godini uvodi novinu u merenje slušanosti radija u Srbiji. Merenje slušanosti radija izvodiće se dnevnom anketom, nasuprot tradicionalnom dnevničkom merenju koje je IPSOS sprovodio proteklih godina. Ispitivanje će se obavljati putem telefonske ankete (tzv. CATI anketiranje).

Anketiranje se obavlja svakodnevno, 7 dana u nedelji, tokom cele nedelje. Broj ljudi koji će biti ispitani za nedelju, mesec i godinu dana je impozantan! Nedeljno će se anketirati 1200 ljudi, mesečno 4800, što znači da će godišnje biti anketirano preko 57000 osoba, na reprezentativnom uzorku građana Srbije starih 12 i više godina.

Putem upitnika (Day After Recall Metod) se rekonstruiše jučerašnji dan, da bi se utvrdilo kada je ispitanik slušao radio i koje radio stanice je tom prilikom slušao. Beleže se 15-minutni intervali slušanost radijskih stanica. Dobijeni podaci se ponderišu na osnovu pola/godina/obrazovanja, da bi se dobili reprezentativni parametri.

Savremeno medijsko okruženje veoma se menja, i zahtevi koji se postavljaju pred vlasnike ili direktore radio stanica nisu ništa manji nego zahtevi koji se postavljaju pred istraživače koji se bave merenjem. Sve je više medijskih platformi, mediji su veoma dinamični i promenljivi, što predstavlja poseban izazov za istraživače.

Stoga se i IPSOS odlučio da uvede dinamičnije merenje sušanosti radija, koje neminovno vodi i dinamičnijem izveštavanju, a u želji da adekvato odgovori potrebama tržišta.

Merenje slušanosti radija je važno ne samo za oglašivače i publiku, već i za radio stanice. Radio stanice koriste različite parametre/ indikatore da bi proverile svoje pretpostavke o programu, da bi razumele svoje slušaoce i njihove potrebe, i da bi komunicirale sa oglašivačima prednosti i specifičnosti radio stanice. Potrebno je biti podjednako precizan u definisanju parametara koji se koriste za analizu programa, kao i u merenju.

Stoga se nadamo da će novi oblik merenja biti adekvatniji za nove izazove koji pred medije i istraživače medija postavljaju nove tehnologije i sama publika. Jer sve navedene promene treba pre razumeti kao potencijal, nego kao pretnju.

Jasna Milošević i Marko Lazović, Ipsos Strategic Marketing