Streaming nije ubio radijsku zvezdu

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj

Pošalji prijatelju

20. 01. 2015

Streaming nije ubio radijsku zvezdu

Rekli smo to ranije, reći ćemo to ponovo. Staromodni radio je neverovatno izdržljiv medij.

Ova tabela je nastala ispitivanjem 2 016 odraslih Amerikanaca koje je sprovela kompanija Morgan Stanley u novembru i jutros poslala svojim klijentima (13. januar).

 

Radio suvereno vlada. Staromodni radio prijemnik je ostao audio sredstvo koje koristi većina Amerikanaca.

Ovi brojevi takođe pokazuju da potrošači i dalje ubedljivo najviše vole besplatne muzičke servise (internet radio provajder Pandora, pa čak i muzički TV kanali daleko su popularniji od drugih servisa). A kada žele da čuju određenu pesmu pronalaze je na You Tube-u.

Ovu izdržljivost radija verovatno najbolje objašnjavaju automobili (koje Amerikanci takođe još uvek vole). Oko polovine vremena provedenog u slušanju radija odvija se u automobilima, gde radio ostaje dominantan u odnosu na satelitske i internet servise.

Da pogledamo to drugačije:

Skoro svi su „čuli“ za AM/FM radio, što je olakšanje, s obzirom na to da ovaj medij postoji već skoro čitav vek. (Mada se pitamo da li su oni u ta 2% koji nisu čuli veoma mladi ili veoma stari). Većina ljudi je čula za You Tube, Pandoru i satelitsku radio kompaniju Sirius. Spotify je takođe prilično poznat sa svojim statusom najvećeg on-demand streaming servisa. Ali su njegovi direktni konkurenti, kao što su Beats, Rdio i Deezer (ako ćemo pošteno, ovaj poslednji je tek stigao u SAD) i dalje prilično nepoznati.

Dobra vest za servise za streaming muzike je da još ima dosta prostora za rast. Izazov za njih je da ubede ljude da ponovo plaćaju za muziku. To je jedan potpuno drugačiji predlog.

 

Radio Sales Today

Radio Advertising Bureau

www.rab.com