Slavica Savić-Vujanac: Naša Skupština i Radio dani - ogledalo RAB Srbija

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj

Pošalji prijatelju

26. 11. 2014

Slavica Savić-Vujanac: Naša Skupština i Radio dani - ogledalo RAB Srbija

RAB Srbija je još jednom pokazao da se radi o ozbiljnom udruženju u kome je posebno naglašena sloboda i autonomija svakog člana. Ovakav zaključak moguće je izvesti na osnovu poslendjih Radio dana održanih u Vrnjačkoj banji, shodno temama o kojima je vođena rasprava pa i samoj Skupštini RAB Srbija na kojoj su doneti brojni zaključci.

Pored generalne ocene da svi emiteri sa većom ili manjom razlikom već dobro osećaju osmu godinu krize u Srbiji, te da se ona odražava na njihovo poslovanje, neke od tema o kojima se efektivno razmišljalo i govorilo bile su i piratske radio stanice sa čijim se postojanjem, na žalost, država Srbija  teško nosi, te i primeri koji dolaze iz zemalja u okruženju o kojima su govorili gosti i prijatelji RAB Srbija iz Sarajeva i Skoplja, a koji nisu u dovoljnoj meri primenjeni na teritoriji naše zemlje. Stoga je Skupština RAB-a donela odluku da podrži napore nadležnih državnih instiutcija u borbi sa ovom pojavom i da jasnu podršku strožijoj kaznenoj politici prema onima koji su dozvole izgubili, a emitovanje programa obavljaju mimo važećih zakona.

U okviru okruglih stolova koji su održani na Radio danima posebno se nametala tema privatizacije radio emitera koji sada posluju kao javna preduzeća. Mogla su se čuti različita mišljenja članica RAB Srbija po ovom pitanju koja su se kretala od zalaganja za sprovođenje zakona koji nalaže privatizaciju do iskazanog straha od privatizacije od strane kolega u pomenutim javnim preduzećima. Interesantno je da su članice RAB Srbija koje od osnivanja posluju u privatnom sektoru zapravo iskazale razumevanje za bojazni drugih kolega u vezi privatizacije, a u neformalnim razgovorima mogli su se čuti i predlozi i primeri dobre prakse koji mogu biti podsticajni momenat u daljem radu i organizovanju privatizovanih medija. Skupština RAB Srbija dala je i konkretan predlog po kome se za medije koji su u statusu JP i finansiraju se iz gradskih i opštinskih budžeta predlaže privatizacija po modelu javno-privatnog partnerstva, pri čemu bi bila ostvarena prodaja 40% kapitala, a 60% bi bilo preneto u vlasništvo zaposlenih lica. RAB Srbija smatra da je, kako bi se omogućila veća zainteresovanost za ulazak privatnog sektora u ovaj vid udruživanja kapitala, moguće vlasniku, u ovom slučaju privatnom licu koje kupuje 40% kapitala, pružiti pravo na „zlatni glas“ tj. mogućnost veta. Iskazani strahovi od privatizacije najčešće su utemeljeni na lošim primerima modela privatizacije drugih društvenih preduzeća te se stoga moraju smatrati i realno utemeljenima. Ipak, sam predlog RAB-a, koliko god bio stimulativan, može se posmatrati i kao jasno iskazan stav podrške opšte usvojenom Zakonu koji podrazumeva privatizaciju. Predlog je samim tim bezbolniji način prelaska iz društvenog u privatni sektor.

Podjednako interesovanje važilo je i za deo pomenutog Zakona kojim su lokalne samouprave obavezane za izdvajanje po osnovu sufinansiranja projekata u oblasti medija bez precizirane procentualne obaveze iznosa prema budžetima gradova i opština. Stoga je mišljenje RAB Srbija da su mnogi mediji praktično osuđeni na propast bez procentualne obavezanosti lokalnih samouprava na ovu vrstu izdvajanja iz budžeta. Ovaj stav RAB Srbija je, podsećamo, zastupao i u okviru Javnih rasprava koje su prethodile donošenju novog Zakona. Pomenuta odluka na Skupštini RAB Srbija zapravo je siguran znak da RAB neće odustati od ovog mišljenja i da će shodno tome biti koncipirani i različiti modeli delovanja, odnosno snažnog zalaganja za uvođenje procentne obaveze lokalnih samouprava prema medijima.

S obzirom da se u najvećoj meri radio emiteri izdražavaju po osnovu reklamiranja, a na osnovu informacije da je u toku izrada novog Zakona o oglašavanju, RAB Srbija će se snažno zalagati i za uvođenje stručnog člana u ovo radno telo čime bi novi Zakon bio od obostrane koristi odnosno, ispravio nedostatke i manjkavosti prethodnog, na osnovu primera iz realnog poslovanja i omogućio održivo poslovanje svim emiterima shodno godinama krize koje se odražavaju u veliki meri na ovaj segment poslovanja, te samim tim dovodi u pitanje i održivost emitera.

Ne traba zaboraviti da Skupština RAB Srbija o svim predlozima glasa ravnopravno poštujući iskazane stavove emitera u toku samih Radio dana. Ovaj podatak jasno govori u prilog održivosti RAB Srbija kao udruženja i može biti podsticajni element  za uključivanje još većeg broja radio stanica. Jedini kapital RAB Srbija jesu zapravo njegove članice, a svaka radio stanica kao svoj kapital može posmatrati članstvo u ovom Udruženju, stoga nam ovaj stav može biti odlučujući u dokazivanju reprezentativnosti samog RAB-a koje je, kako se moglo na Radio danima čuti, itekako neophodno.

Iako je ovo vreme krize na više nivoa života u Srbiji, atmosfera Radio dana pokazala je da postoji u Srbiji jedna iskra koje može da zapali ozbiljnu vatru, a ta iskra jeste naš RAB Srbija.

 

Slavica Savić-Vujanac, glavna i odgovorna urednica Radio 014, Valjevo