Dogovoreno da se snizi minimalna naknada za emitovanje fonograma i interpretacija

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

02. 09. 2019

Dogovoreno da se snizi minimalna naknada za emitovanje fonograma i interpretacija

Protokol o saradnji, između Udruženja radio stanica RAB Srbija i ANEM-a sa jedne strane i OFPS-a i Prava interpretatora (PI) s druge strane, a kojim bi bili regulisani iznosi minimalne naknade za emitovanje fonograma i interpretacija usaglašen je nakon održanih pregovora.

Unija diskografa Srbije (UDS) danas je saopštila da su održani pregovori u kojima su učestvovali predstavnici organizacije OFPS (uz podršku organizacije PI – prava interpretatora) i predstavnici udruženja emitera ANEM i RAB Srbija, koji zajedno okupljaju preko 200 emitera u svom članstvu, a koji su rezultirali postizanjem načelnog dogovora o potpisivanju protokola kojim bi bili regulisani iznosi minimalne naknade za emitovanje fonograma i interpretacija.

Nakon potvrđivanja od strane upravnih odbora organizacija OFPS i PI i udruženja emitera, biće zaključen Protokol o saradnji u vezi s regulisanjem minimalne naknade za emitovanje fonograma i interpretacija.

Ovim Protokolom će se ubuduće omogućiti umanjenje minimalne naknade za sve emitere, a posebno za emitere koji imaju lokalnu i regionalnu zonu pokrivenosti, saopšteno je danas iz Unije diskografa Srbije (UDS).  

Ovim protokolom bilo bi određeno da se za obračun minimalne naknade, u skladu sa tarifom za pružaoce medijskih usluga sa sedištem van Beograda, a koji imaju dozvolu za terestrijalno emitovanje, odobrava umanjenje od 25%. Takođe, bilo bi predviđeno da se odobrava umanjenje po konačnom obračunu u visini od 15% korisnicima iz reda emitera koji plaćaju minimalnu naknadu za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija, ukoliko redovno dostavlјaju košulјice i ukoliko blagovremeno izmiruju naknadu, odnosno ukoliko zaklјuče sporazum na osnovu kojeg izmiruju naknadu.

Iz UDS-a su saopštili i da su paralelno pregovore održali i predstvanici Sokoja sa predstavnicima RAB-a i ANEM-a, a u vezi s zaključenjem protokola o plaćanju minimalne naknade za emitovanje autorskih dela.

,,Načelno je postignut dogovor za umanjenja minimalne naknade za emitovanje autorskih dela i to se očekuje u narednim danima“, navedeno je u saopštenju Unije diskografa Srbije.