Ombudsman dostavio predlog sporazuma o saradnji u evidentiranju napada na novinare

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

25. 07. 2019

Ombudsman dostavio predlog sporazuma o saradnji u evidentiranju napada na novinare

Zaštitnik građana Zoran Pašalić dostavio je medijskim udruženjima i asocijacijama Predlog sporazuma o saradnji u oblasti uspostavljanja Platforme radi zaštite i unapređenja bezbednosti novinara između Zaštitnika građana i Partnera, koji je sačinio posle niza sastanaka i konsultacija sa novinarima iz Beograda i unutrašnjosti Srbije. Ovaj dokument stigao je i na adresu Udruženja radio-stanica RAB Srbija.

Zaštitnik građana je ove nedelje dokument dostavio medijskim udruženjima i asocijacijama radi dobijanja dodatnih sugestija na konačan tekst sporazuma. Sporazum će se naknadno potpisati u cilju zajedničkog interesa obostrane saradnje i sveobuhvatnog evidentiranja napada i pritisaka na novinare i medijske radnike, a zbog potrebe uspostavljanja efikasnijeg mehanizma zaštite njihove bezbednosti.

Po sporazumu pokrenuće se prva onlajn platforma u Srbiji u kojoj će se evidentirati svaki pojedinačni slučaj ugrožavanja bezbednosti i svaki oblik pritiska na novinare i medijskih radnika. Platforma će doprineti i delotvornijem postupanju nadležnih državnih organa u slučajevima ugrožavanja bezbednosti novinara. Na izradi metodologije prikupljanja, verifikacije, klasifikacije, analize i prezentacije podataka o ugrožavanju bezbednosti novinara angažovaće se Radna grupa sastavljena od tima stručnjaka iz reda novinara, medijskih radnika, predstavnika Zaštitnika građana i relevantnih stručnjaka.

Zaštitnik građana se početkom aprila sastao sa predstavnicima udruženja i asocijacija novinara iz Srbije, kao i sa novinarima štampanih i elektronskih medija u cilju razrade ideje o pokretanju onlajn platforme za evidenciju napada na novinare, od pritisaka do fizičkih napada, nasrtaja na imovinu i na život, s obzirom da u Srbiji ne postoji jasna slika koji napad kako da se definiše, što dovodi do situacije da svako tumači i evidentira napade na svoj način: i tužilaštva, i sudovi, i policija, kao i novinarska udruženja i nevladine organizacije, saopšteno je iz kabineta Zaštitnika građana.  

Definisanjem pojmova i evidencijom napada na novinare na osnovu tih pojmova na onlajn platformi, dobili bismo jedinstvenu i preciznu evidenciju svih oblika pritisaka i napada na novinare u Srbiji.

RAB Srbija će, takođe, dati mišljenje na predloženi tekst ovog sporazuma o saradnji.