Radio cveta i u digitalno doba

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

12. 07. 2019

Radio cveta i u digitalno doba

I u doba pametnih telefona, RADIO je i dalje relevantan i slušan medij - pokazalo istraživanje Nielsena.

Ako postoji jedna stvar koju smo naučili o radiju, to je da je njegova masovna privlačnost tokom godina ostala dosledna, čineći ga medijem sa najvećim dosegom u Americi. Kao izvorni elektronski medij, radio i dalje doseže do više Amerikanaca, od bilo koje druge platforme koju Nielsen meri. Kada su u pitanju odrasle osobe, starije od 18 godina, radio dopire do 92% njih u SAD-u nedeljno.

Radio je u velikoj potražnji i ima raznovrsne slušaoce kada se uzme u obzir koliko ga ljudi sluša, u svim grupama po dobu, polu i etničkoj pripadnosti. Nije iznenađujuće da su odrasle osobe od 18 do 49 godina demografska grupa koja se najviše poistovećuje s ovim medijem. Mesečni doseg za ovu grupu u SAD-u je 132,4 miliona (98% stanovništva), a kantri muzika je među njima najpopularniji žanr. Odrasli, od 25 do 54 godine, su druga grupa, pa tako u ovoj grupi radio dopire do 123,6 miliona (ili 99% grupe) svaki mesec.

Kada posmatramo ove demografske grupe po polu, i žene i muškarci, od 18 do 49 godina, masovno koriste radio, a njihova slušanost je gotovo jednaka sa 65,9 miliona žena (97%) i 65,4 miliona muškaraca (98%). I opet, kantri muzika je omiljeni žanr oba pola.

Popularnost radija se proteže i na tinejdžere, te mesečno doseže 93% ove grupe u SAD-u. To se odnosi na 23,3 miliona dece, od 12 do 17 godina, koji svaki mesec slušaju radio. Kod ove mlađe grupe, savremena pop muzika je omiljeni žanr, dok je kantri na drugom mestu. Odrasla afroamerička i latino populacija takođe, slušaju radio – 98% svako od ovih grupa sluša radio mesečno, što znači 35.1 milion afroameričke populacije i 45.6 miliona latino populacija .

Radio se povezuje sa pravom publikom u pravo vreme, naročito kada su potrošači u pokretu i spremaju se ići u kupovinu. Potrošači koriste radio najviše kada su izvandoma. Slušanje izvan kuće tokom cele nedelje je više nego dvostruko (69%) nego slušanje u kući (31%).

Budući da se većina radija sluša izvan kuće (pogotovo kada se vozi do i sa posla), radio nudi i značajnu priliku oglašivačima da isporuče svoju poruku neposredno pre potencijalne kupovine. Dalji uspeh i dugovečnost radija ogleda se u zavidnom prostoru koji taj medij suvereno drži u automobilima. On je besplatan, sveprisutan i na dohvat ruke gotovo svakog potrošača na putu. Veći deo slušanja radija izvan doma odvija se upravo u automobilu: 66% tokom nedelje,  71% tokom putovanja na posao i 79% vikendom.

Kada je u pitanju budućnost, nove tehnologije i platforme za distribuciju, uključujući podkaste i pametne zvučnike, proširuju opseg, pružajući korisnicima više specijaliziranog sadržaja i načina slušanja. Prilikom merenja korišćenja podkasta na tržištu, Washington D.C i Seattle-Tacoma (46%) imali su najveće učešće u domovima koja su deo Nielsenovog programa sa piplmetrima. New York je bio vodeći kada je u pitanju broj pametnih zvučnika u domovima (46%), a sledi ga Minneapolis St. Paul i Philadelphia (36,9%).

Radio je i dalje dinamičan medij, budući da se razvija i povećava kroz nove platforme i tehnologije.

 

Izvor: Media Marketing