RAB Srbija ponosni medijski partner

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj

Pošalji prijatelju

05. 03. 2018

RAB Srbija ponosni medijski partner

RAB Srbija s velikim ponosom predstavlja dve nove knjige prof. dr Vladete Radovića:,,Uvod u metodologiju medijskog istraživanja” i ,,Osnovi metodike javnog nastupa – od misli do poruke, deontološke i stilske odrednice”.

Profesor Filozofskog fakulteta u Nišu na Departmanu za komunikologiju i novinarstvo prof. dr Vladeta Radović napisao je dva nova dela koja ćemo, kao medijski partneri, s ponosom promovisati. Saradnja RAB-a i prof. dr Radovića traje više godina, a on je, podsećamo, bio i gost naših 12. Radio dana, kada je u Vrnjačkoj banji održao predavanje o istraživanju o medijskom obrazovanju.   

Nove knjige prof. dr  Vladete Radovića bave se temama koje su interesantne ne samo studentima i medijskim profesionalcima, već i široj javnosti jer na medijskoj pismenosti danas treba neprekidno raditi.

image1 

U predgovoru knjige ,,Osnovi metodike javnog nastupa- od misli do poruke", koju je prof. dr Radović napisao zajedno sa prof. dr Ivanom Cvetanović i prof. dr Vančetom Bojkovim piše:

,,Odrasli smo manipulišući. Znali smo to i bez učenja. Obrazovali smo se jer su nama manipulisali... Stasavali smo jer smo počeli da učimo složenije forme manipulacije: okolinom, drugima, sobom... Manipulišemo i kada smo ubeđeni da smo čedni, kao što i pristajemo na sve lepo što nam manipulacija donosi. Istina, pristajemo i na onu drugu vrstu manipulacije, no o tom potom. Zar nam manipulacija onda nije imanentna? Zar nije svojstvena svakom i Biću uopšte? Biće da jeste... I Biće nam je sazdano od manipulacije. Zašto je onda neophodno da se neprestano pitamo: da li je manipulacija dobra ili loša? Gubimo dragoceno vreme koje nam je dato za učenje... I dok Vaseljena manipuliše nama ostaje samo da: obrazovanjem – opštim i specifkovanim, kritičkom misli ili zdravim razumom, medijskom pismenošću i uz poštovanje elementarnih dostignuća civilizacije  kojoj nesumnjivo pripadamo, poštujemo ideje koje smo znali pre no što smo prvu stvar naučili, poštujemo prava i integrtet drugih, poštujemo Dušu. I nije važno čiju. Moćemo i svoju. Spoznamo li jednu, spoznaćemo sve duše kosmosa. I zato...Uti, non abuti (Upotrebljavati, a ne zloupotrebljavati)”.        

image2 

Promociju ovih izdanja, RAB Srbija organizovaće na predstojećim 15. Radio danima, koji će biti održani na Zlatiboru, od 15. do 17. aprila, u Hotelu ,,Mona”.