Ministarstvo će predložiti obaveznih 1% izdvajanja za medije

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

07. 07. 2017

Ministarstvo će predložiti obaveznih 1% izdvajanja za medije

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da će se u Medijskoj strategiji, kao zakonska obaveza, predvideti da lokalne samouprave za projektno sufinansiranje medija izdvajaju najmanje jedan odsto svojih budžeta.

„Ministarstvo kulture i informisanja će predložiti, kroz Medijsku strategiju koju treba da završimo do kraja godine, da lokalne samouprave, to smo primetili da izbegavaju ponekad, budu u obavezi da preko konkursa za sufinansiranje finansiraju medijske projekte u nekom iznosu od minimum 1 posto, zato što je zapažena pojava da su posle povlačenja države iz medija, mediji prepušteni tržištu“, rekao je Vukosavljević na televiziji N1, a prenosi UNS.

On je naveo da postoji suptilni paradoks, da su tendencije u Evropskoj uniji da se država povuče iz svih medija, osim Javnog servisa.

„Onda država to učini i šta se desi? Mediji ostanu bez tradicionalnog finansiranja. A ostanu gde? Prepušteni tržištu, odnosno lokalnim samoupravama koje preko konkursa i svog tankog budžeta treba da finansiraju opstanak medija. I tako mi onda ispunjavamo visoke standarde izostanka države iz finansiranja medija, a ti mediji se samim tim nađu u jednoj tržišnoj džungli i onda imamo to što imamo - da moraju da se dovijaju, da moraju da prave naslove tipa: „šokantno“, „suludo“, „izbiće atomski rat“, „ovaj ubio onoga“, i tako dalje. To je jedan od trapavih načina da se skrene pažnja čitaocima da bi se dobili rejtinzi koji će privući oglašivače. Vrzino otrovno kolo gde se posle mi pitamo zašto je kvalitet u pojedinim medijima takav“, rekao je Vukosavljević.

image1 (Foto: N1)

Kada je reč o medijskoj strategiji, Vukosavljević je rekao da bi ona trebalo da bude usvojena do kraja ove godine.

„Pretpostavljam da će u većoj meri ličiti na prethodnu Medijsku strategiju, tu nema nekih spektakularnih pomaka, ali trebalo bi da omogući bolje finansiranje medija preko lokala, trebalo bi da omogući dodatnu standardizaciju uslova rada medija, trebalo bi da se pozabavi jednim vrlo intenzivnim tehnološkim razvojem“, kaže Vukosavljević i dodaje da sada postoje nove situacije u kojima nastaju novi oblici medija.

Na pitanje da li u okviru strategije postoji inicijativa da se odvoje povezana pravna lica, odnosno kablovski operateri od televizija, Vukosavljević je rekao da će to biti predmet razmatranja. On je potvrdio da se o tome već raspravljalo, ali da nisu zauzeti konačni stavovi.

On je naveo i da pretpostavlja da će rešenja u Medijskoj strategiji ići u pravcu osnaživanja i pluralizma medijskih interesa, slobodnog medijskog tržišta koje će davati jednake i ravnopravne uslove za sve učesnike.

„Ne sme se dozvoliti da neko, po bilo kom osnovu, apriori ima prednost ili monopol na tržištu. To nije uvek sasvim moguće, ali to je tendencija i princip. Ministarstvo kulture i informisanja se zalaže za medijski pluralizam i jednake uslove za sve, uz pojačavanje medijske kulture i medijske odgovornosti“, rekao je Vukosavljević, a prenosi UNS.