13.Radio dani: RAB Srbija - liderska organizacija

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

18. 04. 2017

13.Radio dani: RAB Srbija - liderska organizacija

Trinaesti Radio dani RAB SRBIJA održani su od 9. do 11. aprila, u hotelu „Zlatibor Mona” na Zlatiboru.

RAB Srbija, kao jedino reprezentativno udruženje radio-stanica u Srbiji ovog, proleća okupilo je preko 300 učesnika i gostiju iz 121 radio-stanice članice RAB-a, TV stanice „Nove mreže Srbije” – koalicionog partnera, ali i radio stanica iz celog regiona.

Prolećnim Radio danima prisustvovali su: državni sekretar za informisanje Nino Brajović, član Saveta REM-a Miloš Rajković, državni sekretar za prosvetu Gordana Predić, Ivana Đurić i Dragica Blagojević iz Ministarstva kulture i informisanja, Srđan Đurđević i Ljiljana Breberina iz OEBS-a, Mirko Prlja iz Privredne komore Srbije, direktor OFPS-a Petar Đurić, kao i direktor „Beogradske arene” Đorđe Milutinović. Na Zlatiboru su bili i Emir Povlakić iz Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine, Adnan Osmanagić, vlasnik RSG grupe iz Sarajeva, Adis Kadrić, izvršni direktor RSG grupe iz Sarajeva, Marjan Beljan, član Uprave Glasa Slavonije i direktor Slavonskog radija iz Osjeka, Orhan Hodžić, predsednik kompanije „Elmag” iz Crne Gore, i Nenad Militarević iz RTS-a. Radio ne može bez izvođača, niti izvođači mogu bez radija, i tu neraskidivu vezu pokazale su grupe "The Frajle" i "Osvajači" koji su na ovim Radio danima održali mini koncerte.

Predsednica RAB Srbija Maja Rakovic podsetila je da je reč o trinaestom okupljanju za sedam godina, koliko ovo medijsko udruženje postoji.

– Tu smo da ponudimo nova saznanja svim članicama RAB-a, da jedni drugima prenesemo iskustva i da zajedno rešimo sve probleme. Zajedno smo jači i to je jedan od naših osnivačkih principa. Radio je prijatelj, ne samo svojim slušaocima nego i svima nama koji živimo od radija. Srećna sam što svih ovih sedam godina, koliko postojimo, među članicama nema konkurencije, a ima poštovanja i prijateljstva – rekla je Maja Rakovic.

Trinaeste Radio dane RAB Srbija otvorio je državni sekretar za informisanje Nino Brajović:

– Radio je medij koji ima budućnost zato što ima kredibilitet i zato što je nenadmašan medij kada je reč o brzini informisanja. Da bi radio kao medij preživeo, potrebna mu je baš ovakva organizacija. RAB Srbija je udruženje koje je za sedam godina preuzelo lidersku poziciju u sektoru organizacija elektronskih medija, a posebnu zaslugu za to ima vaša predsednica Maja Rakovic. Strpljivo ste gradili tu poziciju i zato je Ministarstvo kulture i informisanja prepoznalo RAB Srbija kao pouzdanog partnera.

Član Saveta REM-a Miloš Rajković je neko ko najviše pomaže RADIJU i ko je od osnivanja RAB-a prijatelj Udruženja.

– Radio je sve, samo nije industrija. Radio je ono što vam čuva strah kada ste u stomatološkoj stolici, radio je kada slušate izveštaj o vodostaju reka i ne znate zašto ne prestajete to da slušate... Radio je nešto što vas spasi iz saobraćajnog kolapsa u petak uveče. Radio je uteha... jer radio je sastavljen od ljubavi i od umetnosti – izjavio je Rajković.

I na ovim Radio danima kolege iz cele Srbije imale su priliku da razgovaraju s državnim sekretarom Ministarstva kulture i informisanja Ninom Brajovićem na temu "Radio danas". Tokom razgovora koji je trajao preko sat vremena sve radio stanice članice RAB Srbija imale su priliku da državnog sekretara pitaju sve što ih zanima iz oblasti radio industrije i da dobiju odgovore koji će im sigurno pomoći u daljem radu.

Organizovana su dva odlično posećena okrugla stola: „Kako opstati?” i „Autorska prava – veliko pitanje”. Panelsiti na okruglom stolu "Kako opstati?" bili su Adis Kadrić (RSG, BiH), Orhan Hodžić (Elmag, CG), Ferenc Berček (RAB Srbija), Maja Rakovic (RAB Srbija), Zorana Đokić (Direct Media), dok su panelisti drugog okruglog stola bili: Petar Đurić (OFPS), Nikola Vilotić (OFPS), Mirko Prlja (PKS), Ferenc Berček (RAB Srbija), Miloš Rajković (REM), Adnan Osmanagić (RSG, BiH) i Emir Povlakić (RAK, BiH). Veliki broj učesnika ovog Okruglog stola imao je brojna pitanja u vezi autorskih prava, na koje su Petar Đurić (direktor OFPS) i Nikola Vilotić (zamenik direktora OFPS) spremno odgovarali. Na ovom Okruglom stolu rečeno je i da će uskoro početi novi pregovori koje će organizovati Udruženje za kreativnu industriju pri Privrednoj komori Srbije. 

Na Prolećnim Radio danima o tehnikama komunikacije sa slušaocima govorio je konsultant Tomislav Jakobović (Brand Media Consulting, Hrvatska). Iz Mađarske su bili: Bola Žolt, konsultant, koji je govorio o tome kako napraviti uspešnu radijsku reklamu, Nača Norbert iz Radija 88 iz Segedina, koji je predstavio najuspešniju lokalnu radio stanicu u Mađarskoj i Muranji Janoš („Visoka frekvencija Mađarske”) koji je govorio o optimalnom nameštanju sistema modulacije, FM predajnika i antenskih sistema. Prof. dr Predrag Vujović, koji je na čelu UO Poslovne škole za PR Beograd, govorio je o komunikacijskim veštinama, odnosno o verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji. Predavači su bili i tviterašica Vanja Bahilj (poznata kao Koza na štiklama) iz Beograda koja je govorila o snazi društvenih mreža, glumac i profesor na Univerzitetu „Singidunum” Marko Stojanović čija tema je bila “Neverbalno na radiju” i Nenad Mladenović i Novica Jović iz Niša koji su govorili o razvoju i implementaciji media streaming-a i predstavili custom mobilnu aplikaciju za radio stanice.

U utorak, 11. aprila, Radio dani su završeni Skupštinom RAB Srbija, kojoj su prisustvovali svi vlasnici i direktori radio stanica članica RAB Srbija, nakon čega su Radio dani zatvoreni. Maja Rakovic se na kraju posebno zahvalila na organizaciji trinaestih Radio dana na Zlatiboru potpredsedniku RAB-a Ferencu Berčeku, kao i ostalim članovima Saveta RAB-a Zorani Đokić, Mariju Radojkoviću, Svetlani Tomov i koordinatorki Ivani Jordović.

Poseban značaj na ovim Radio danima imala su dva mini koncerta grupa "The Frajle" i "Osvajači". "The Frajle" su odabrale upravo Radio dane RAB Srbija da na njima promovišu svoj novi album, što govori o snažnoj vezi koja postoji između izvođača i radija.

A kao i do sada, za lepu atmosferu i druženje bili su zaduženi "Boemi" iz Zaječara.