Održani jubilarni 20. Radio-dani RAB-a

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

26. 11. 2020

Održani jubilarni 20. Radio-dani RAB-a

Udruženje RAB Srbija organizovalo je, protekla dva dana, jubilarne 20. Radio-dane, koji su ujedno bili i drugi onlajn susreti.

Udruženje RAB Srbija organizovalo je, protekla dva dana, jubilarne 20. Radio-dane, koji su ujedno bili i drugi onlajn susreti za članice ovog medijskog udruženja koje okuplja 157 radio-stanica iz svih krajeva zemlje.

I ovom prilikom učestvovali su eminentni stručnjaci iz Amerike, Holandije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije i oni su govorili o tome kako radio-industrija da opstane u doba korone, odnosno, koji su najveći izazovi u predsojećem periodu, kako prevazići marketinške probleme, a čuli su se i dobri primeri iz prakse.

image6  

Pomoćnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović istakla je otvarajući Radio-dane da je RAB Srbija organizacija koja je od samog osnivanja posvećena poboljšanju položaja radija i postavljanju standarda za radijske poslenike.

image2(S. Trifunović)  

- Radio i dalje veoma važan medij, lako shvatljiv i svuda pristupačan, a koji postoji već 100 godina i za sve to vreme se razvija i prilagođava, što pokazuje veliki broj internet podkasta koji danas postoje. Takođe, moramo da napravimo korak dalje u traženju rešenja za izazove koji predstoje. Pandemija je pokazala da radio nije prevaziđen medij masovne komunikacije i pokazalo se da je i u ovo vreme bio glavni izvor informacija zbog njegove brzine – izjavila je Trifunovićeva.

image3(M. Todorović)  

Generalni sekretar Regulatornog tela za elektronske medije Milan Todorović podsetio je na ulogu radija u ovim vremenima izazova i nedaća: 

- Radio pomaže tako što u vreme kada je neophodna fizička distanca ne dozvoljava da se napravi i distanca u emotivnom smislu. Radio informiše i zabavlja i u ovoj godini je imao veoma značajnu ulogu, sličnu onoj koju imaju lekari jer doprinosi mentalnom zdravlju slušalaca.

image4(M. Rakovic)  

Predsednica RAB Srbija Maja Rakovic je istakla da je onlajn okupljanje radijskih profesionalaca još jedna prilika da se nauči kako da se formatizuje radio i prilagodi aktuelnoj situaciji, a s ciljem da radio bude još bolji. Podsetila je da je RAB Srbija u aprilu organizovala prve onlajn Radio-dane na svetu, zbog čega je udruženje dobilo brojne pohvale od međunarodnih organizacija, poput  Radiodays Europe.

image5

Na ovim 20. Radio-danima RAB Srbija koji su održani 24. i 25. novembra, predavači su bili:

Rich McClear, radijski ekspert i dugogodišnji direktor IREX Serbia (SAD);  

Bud Stiker, marketing stučnjak i konsultant (SAD);

Ivo Samplonius, PodWorkz, Podcast Producties (Holandija);

Prof. dr Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku Srbije;

Tamara Mikuš, nekadašnja muzička urednica Class FM Budimpešta, sada programska direktorka Slager FM Budimpešta (Mađarska);

Silvija Londero Šimleša, direktorka i gl. i odg. urednica Media Servis Global (Hrvatska);

Adnan Osmanagić, vlasnik i direktor RSG radija (BiH);

Gjorgi Savev, vlasnik i direktor City radija (Makedonija);

Orhan Hodžić, vlasnik i direktor Elmag radija (Crna Gora);

Tomislav Jakobović, konsultant, Brand Media Consulting (Hrvatska);

Goranka Jednak Maksimović, Radiodays Europe (Srbija);

Nikola Kovačević, direktor NAXI Media Mix (Beograd);

Ferenc Berček, član Saveta RAB Srbija;

Nevena Azinović, kreativni direktor NAXI radija Beograd;

Ivana Stanković, marketing menadžer NAXI radija Beograd ;

Željka Dimić, direktor marketinga NAXI radija Beograd;

Aleksandra Milutinović, hitmejker (Srbija);

Klaudija Čular, Croatia Records;

Nikola Jovanović, Kontra Records;

Lukijan Ivanović, muzičar (Srbija) i

Marko Spalević, PR menadžer NAXI radija, Beograd.

 

Za muzičke pauze bili su zaduženi: pevačica Nevena Božović, muzičar Oliver Katić, bendovi Boemi I Osvajači.

Radio–dani RAB Srbija zatvoreni su Skupštinom RAB-a na kojoj su dogovoreni dalji planovi organizacije, a čula se i želja svih da se na proleće 21. Radio-dani održe na Zlatiboru.