REM: Pružaoci medijskih usluga program da prilagode trodnevnoj žalosti

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

20. 11. 2020

REM: Pružaoci medijskih usluga program da prilagode trodnevnoj žalosti

Obaveštenje pružaocima medijskih usluga povodom proglašenja trodnevne žalosti na teritoriji Republike Srbije od 20. do 22. novembra.

Vlada Republike Srbije proglasila je trodnevnu žalost od 20. do 22. novembra na teritoriji Republike Srbije.

Tim povodom oglasio se REM i u saopštenju podsetio pružaoce medijskih usluga da od stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o obeležavanju Dana žalosti na teritoriji Republike Srbije („Službeni glasnik RS“, broj 30/10), Regulatorno telo za elektronske medije, kao povereni posao, vrši nadzor na primenom odredbi koje se odnose na programe radio i televizijskih pružalaca medijskih usluga u vreme proglašenja Dana žalosti.

,,Ukazujemo da je u danima žalosti potrebno da pružaoci medijskih usluga tokom pružanja medijske usluge emituju odluku o proglašenju Dana žalosti i o programu njegovog obeležavanja, obaveste javnost o skupovima sećanja koje povodom Dana žalosti organizuju nadležni organi, umesto humorističkih, zabavnih, rijalitija prisilnog okruženja, folklornih i drugih sadržaja sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne Danu žalosti i usklade detaljnu programsku šemu", navodi se u današnjem saopšenju REM-a.

Regulator će povodom Dana žalosti direktno primenjivati odredbe Zakona o obeležavanju Dana žalosti na teritoriji Republike Srbije („Službeni glasnik RS, broj 101/05 i 30/10).

U skladu sa odredbama koje se odnose na način obeležavanja Dana žalosti, regulator preporučuje emitovanje umetničke i instrumentalne muzike molskog tonaliteta.

Vlada Republike SRbije je trodnevnu žalost proglasila povodom smrti Njegove svetosti partrijarha srpskog gospodina Irineja.